De Alfa Romeo die gisteren werd gebruikt bij de aanslag AFP

De Italiaan die gisteren vanuit een auto het vuur zou hebben geopend op Afrikaanse immigranten toont geen berouw, melden Italiaanse media. De 28-jarige Luca Traini is volgens een woordvoerder van de Italiaanse justitie "kalm en vastberaden". "Hij is zich bewust van wat hij heeft gedaan."

Gisteren schoot hij vanuit een zwarte Alfa Romeo op verschillende plekken in de stad Macerata op mensen. Daarbij raakten vijf mannen en een vrouw gewond, allen Afrikaanse immigranten. Traini werd kort na de aanslag opgepakt. Hij zit vast op verdenking van meerdere pogingen tot moord. Volgens de politie had hij racistische motieven.

Italiaanse media schrijven dat Traini wraak wilde nemen voor de moord op een vrouw van 18. De hoofdverdachte in die zaak is een man uit Nigeria. Traini kende haar niet, maar zou zich haar dood hebben aangetrokken. "Toen ik het verhaal van haar dood voor de zoveelste keer op de radio hoorde, heb ik mijn pistool uit mijn kluis gehaald", zou hij tegen de politie hebben gezegd.

Een politiefoto van de vermoedelijke schutter AFP

De schutter had geen strafblad. Hij zou in het verleden banden hebben gehad met neonazi- en neofascistische groeperingen. Op een politiefoto is te zien dat Traini een tatoeage van een neonazi-teken op zijn hoofd heeft en een Italiaanse vlag rond zijn nek heeft geknoopt. De politie heeft bij hem thuis een exemplaar van Mein Kampf gevonden.

In de flat van de schutter van Macerata

Traini was afgelopen najaar kandidaat voor de Lega Nord, een anti-immigratiepartij. Linkse politici vinden dat de leider van de Lega Nord, Matteo Salvini, excuses moet aanbieden aan de Italiaanse bevolking. Salvini zelf zei tegen La Stampa dat de schuld bij de Italiaanse regering ligt. "Die heeft honderdduizenden illegale migranten binnengelaten." Salvini en zijn Lega hebben een grote kans op succes bij de landelijke verkiezingen in maart.

Slachtoffers in ziekenhuis

Van de zes slachtoffers van de schietpartijen liggen er nog vijf gewond in het ziekenhuis. Zij zijn niet in levensgevaar. Een van de gewonden zegt vanuit het ziekenhuis tegen de Italiaanse krant La Repubblica dat ze na de aanslag niet meer zomaar over straat durft. "Ik heb nog nooit iemand kwaad gedaan", zegt de vrouw. "En ik kende de schutter ook helemaal niet."

STER reclame