Super Bowl
NOS SportAangepast

Super Bowl LII: pakt Tom Brady (40) zijn zesde titel?

Komende nacht (00.30 uur) staat het grootste eendaagse sportevenement ter wereld weer op het programma: de Super Bowl. De finale van het American Football zal, in deze 52ste editie, gespeeld worden in Minneapolis, in het stadion van Minnesota Vikings.

Dit jaar strijden de New England Patriots en de Philadephia Eagles om de prestigieuze prijs van de National Football League (NFL).

Voor de Patriots is de Super Bowl geen onbekend terrein. Sterker, New England is de veelvraat van de eenentwintigste eeuw. In bijna de helft van alle seizoenen stond de ploeg in de eindstrijd.

Vijf keer (2001, 2003, 2004, 2015 en 2017) gingen de kampioenschapsringen naar Boston.

Zes keer voor Brady?

Zeg je de Patriots, dan zeg je ook Tom Brady. Inmiddels 40 jaar. Onder leiding van de legendarische coach Bill Belichick speelde de quarterback sinds 2000 maar liefst zeven Super Bowls. Vijf daarvan wist hij te winnen.

Alleen Charles Haley (twee keer met San Francisco Giants en drie keer met Dallas Cowboys) wist dit ook te bereiken. Mocht Brady zondag dus weer als winnaar van het veld stappen, dan is hij de speler met de meeste Super Bowl-overwinningen ooit.

Ondanks zijn 40 jaar peinst Brady er niet over om te stoppen. "Ik hou ervan om te spelen. Hopelijk kan ik nog een tijdje doorgaan. Er kan natuurlijk van alles gebeuren, maar ik blijf spelen zolang ik dit hoge niveau kan vasthouden."

1991: Charles Haley bij San Francisco

Favoriet

Hoewel beide teams evenveel wedstrijden wisten te winnen in de reguliere competitie (13) zijn de Patriots toch favoriet bij de bookmakers in de Verenigde Staten.

Mochten de Eagles als underdog winnen dan zou dat de eerste Super Bowl-overwinning in de clubhistorie betekenen. De laatste keer dat de finale behaald werd, was in 2005. Ook toen waren de Patriots de tegenstander en ook toen stond Tom Brady op het veld.

Tom Brady in actie namens de New England Patriots

Underdog

Waar Tom Brady barst van de ervaring is het voor de quarterback van Philadelphia Eagles, Nick Foles, zijn eerste Super Bowl.

Wie voor het seizoen had ingezet op een rol in de Superbowl voor Foles, zou voor gek zijn verklaard. Foles begon het seizoen namelijk als stand-in voor eerste quarterback Carson Wentz.

In de veertiende speelronde raakte Wentz echter geblesseerd en moest Foles aan de bak. Vele supporters dachten dat de Eagles waren uitgespeeld na het wegvallen van Wentz. Maar van de laatste vier reguliere competitiewedstrijden werden er drie gewonnen.

Ook in de play-offs bleek de 29-jarige Foles tegen de druk bestand. Na een 15-10 overwinning tegen Atlanta Falcons denderden de Eagles, met Foles in een hoofdrol, over de Minnesota Vikings heen.

Nick Foles, de spelverdeler van de Eagles

Met een eindstand van 38-7 voorkwamen de Eagles dat de Vikings de eerste club zou worden die een Superbowl in eigen stadion zou mogen spelen.

In plaats daarvan krijgt Foles, tegen de Vikings de grote man met drie touchdowns, vannacht de kans om te schitteren in Minneapolis.

Justin Timberlake en Pink

Met meer dan 100 miljoen kijkers staat de Super Bowl al decennialang voor het best bekeken tv-programma van het jaar in de Verenigde Staten. Want ook de bekende 'halftime-show' trekt vele kijkers.

Dit jaar mag zanger Justin Timberlake in de rust van de wedstrijd zijn opwachting maken. De Amerikaanse zanger doet dat voor de derde keer: een record. Het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan de wedstrijd wordt gezongen door Pink.

5 miljoen dollar

Ook voor bedrijven blijft de Super Bowl interessant. Ze zullen dan wel diep in de buidel moeten tasten. Een reclame van 30 seconden tijdens de Super Bowl kost al gauw 5 miljoen dollar.

Daar staat dan weer tegenover dat de Amerikanen op Super Bowl Sunday de op een na grootste hoeveelheid voedsel in het jaar consumeren. Alleen tijdens Thanksgiving wordt er meer geld aan eten en drinken uitgegeven.

De Super Bowl voelt voor de Amerikanen dan ook als een nationale feestdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl