2013: Aloys Wijnker in dienst bij AZ als hoofd jeugdopleiding
NOS VoetbalAangepast

Aloys Wijnker staat op de lijst van de KNVB. Aloys wie?

Zijn naam wordt veelvuldig genoemd als hoofd voetbalontwikkeling, hoofd jeugdopleiding in de volksmond, van de KNVB. Aloys Wijnker, momenteel directeur van de jeugdacademie van de Amerikaanse voetbalbond.

Wie is deze 46-jarige Wijnker, afkomstig uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna, eigenlijk?

Na een bescheiden loopbaan als speler van onder meer Telstar, verdiende Wijnker vanaf 1999 zijn sporen in de academie van AZ, eerst als jeugdtrainer. Toen Marcel Brands in 2005 werd aangesteld als technisch directeur hoefde die niet lang te zoeken naar een hoofd jeugdopleiding.

"Aloys was destijds trainer bij de B-jeugd, wat we nu de onder-17 noemen", aldus Brands. "Ik heb hem toen vrij snel van het veld geplukt en hoofd jeugdopleiding gemaakt. Wij wilden meer rendement uit de jeugdopleiding en hebben toen veel energie en geld vrijgemaakt: meer trainers, betere scouting, maar ook meer aandacht voor zaken buiten het veld. Zo zijn we veel wetenschappelijker gaan werken. Dat proces heeft Aloys Wijnker perfect begeleid."

2015: Aloys Wijnker (l) krijgt de prijs 'Jeugdopleiding van het jaar' voor AZ

Onder leiding van Wijnker kwam de opleiding van AZ op een steeds hoger niveau. Niet voor niets werd de opleiding in het seizoen 2014-2015 voor het eerst bekroond met de Rinus Michels Award, als beste jeugdopleiding van Nederland.

'Opleiden is echt iets van de lange adem'

"De inspanningen van vier tot acht jaar terug gaat de buitenwacht nu pas zien", zei Wijnker toen. "Opleiden is echt iets van de lange adem. Een eerste elftal kun je in mijn ogen in betrekkelijk korte tijd opbouwen met een zak geld. Een goede opleiding, dat kost tijd. Mensen goed laten samenwerken binnen een visie, dat gaat niet zomaar. Sterker nog: daar ben je nooit mee klaar."

"Ik denk dat nu voor iedereen duidelijk wordt wat wij al jaren weten en zagen in de prestaties van onze jeugdteams en ontwikkeling van individuele spelers", voegde Wijnker toe. "Dat anderen het nu zien, is mede gekoppeld aan de successen van ons eerste elftal."

Talent in overvloed

Het eerste elftal van AZ beschikt nu over veel talenten uit eigen jeugd, zoals Guus Til, Thomas Ouwejan, Teun Koopmeiners, Pantelis Hatzidiakos, Jeremy Helmer, Joris van Overeem en Calvin Stengs. Eerder braken onder anderen Wesley Hoedt, Jeremain Lens, Adam Maher, Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen door in de hoofdmacht.

Guus Til

"Onder Wijnkers leiding is de basis gelegd voor de doorbraak van de talenten die er nu staan", aldus NOS-commentator Jeroen Elshoff. "En er komt nog veel meer aan."

Door Van Gaal naar voren geschoven

In Alkmaar werkte Wijnker zijn eerste jaren als hoofd opleiding nauw samen met Louis van Gaal, die hem in gesprekken met de KNVB de afgelopen maanden meermaals naar voren heeft geschoven. "In de lange periode dat Wijnker hoofd jeugdopleiding was, zijn er grote trainers bij AZ langsgekomen, zoals Co Adriaanse en Louis van Gaal", aldus Elshoff. "Ook nog eens trainers met een opleidingsvisie."

Wijnker werkte ook met de beoogde nieuwe bondscoach Ronald Koeman in Alkmaar en later met Dick Advocaat, Gertjan Verbeek, Marco van Basten en John van den Brom. Wijnker verliet de opleiding van AZ eind 2015 en ging in januari 2016 aan de slag bij de Amerikaanse bond, eerst als opleider van coaches en hoofden jeugdopleiding en vanaf maart 2017 als directeur van de nationale jeugdacademie.

"Amerika is een ontzettend lastig land om een gestructureerde voetbalopleiding op te zetten, omdat daar veel meer losse voetbalinitiatieven zijn, zoals eigen jeugdcompetities, dan in Nederland het geval is", zegt Elshoff. "Hij is iemand die goed is in het aanbrengen van duidelijke structuur, dat heeft hij in Alkmaar wel bewezen."

Ronald Koeman als trainer van AZ in 2009

Huidig PSV-directeur Toon Gerbrands werkte twaalf jaar met Wijnker bij AZ en snapt dat Wijnker kandidaat is voor de functie bij de KNVB. "Wijnker heeft veel ervaring, ook internationale", zegt Gerbrands. "Het feit dat hij het tien jaar volhield bij AZ zegt wel wat. Hij is een echte bouwer. AZ kwam van ver, maar onder zijn leiding is de jeugdopleiding een van de beste van Nederland geworden."

Uiteraard klopte de KNVB bij de rondgang langs experts in het Nederlandse ook bij Marcel Brands aan, de huidige technisch directeur van PSV. Voor Brands past Wijnker goed in het profiel, al was hij niet de eerste kandidaat voor hem.

Wijnker is dan een ideale uitvoerder. Hij is rustig, maar wel met een Amsterdamse inslag. Een prima coach van de coaches.

Marcel Brands

"Zijn naam komt uit de koker van de KNVB, maar ik kan goed met die keuze leven", zegt Brands. "Hij heeft het vak vanuit de praktijk geleerd en heeft ervaring in binnen- en buitenland."

Als hoofd voetbalontwikkeling moet Wijnker een driemanschap vormen met technisch directeur Nico-Jan Hoogma en bondscoach Ronald Koeman. "Zij moeten samen een totaalvisie op het voetbal opstellen", aldus Brands. "Wijnker is dan een ideale uitvoerder. Hij is rustig, maar wel met een Amsterdamse inslag. Een prima coach van de coaches."

Ook Gerbrands ziet in Wijnker vooral een uitvoerder, geen visionair. "Hij is een dienende leider", zegt Gerbrands. "Stel dat hij aangesteld wordt om de coachopleiding bij de KNVB op een hoger niveau te brengen, dan doet hij dit in samenwerking met anderen. Hij benut ieders expertise. Geen groot ego? Integendeel, inderdaad. Bij een bond zijn dat redelijke eigenschappen."

Wijnker heeft behoefte aan een duidelijke koers en visie, die hij vervolgens heel goed bewaakt.

Toon Gerbrands

"Het is dan wel belangrijk dat er door Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB, red.) een duidelijke visie bij hem wordt neergelegd", gaat Gerbrands verder. "Zo hebben we dat bij AZ ook gedaan. Hij heeft behoefte aan een duidelijke koers en visie, die hij vervolgens heel goed bewaakt. Als je binnen de visie werkt, is het goed. Anders gaat hij er zelf mee aan de slag."

"Al met al heeft hij een enorme ervaring", constateert Elshoff. "Helemaal nu hij in Amerika een aantal jaar in een omgeving heeft gewerkt die toch bekend staat als innovatief op sportgebied. Ik ben benieuwd hoe hij dat alles gaat vertalen bij naar zijn werk bij de KNVB."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl