AFP

De sportwereld kent het als 'Miracle on Ice'. De legendarische ijshockeywedstrijd waarin het studententeam van de Verenigde Staten geheel onverwacht wint van de Sovjet-Unie. Maar wat weinig mensen wisten, is dat er hulp kwam vanuit... Nederland.

Het was de tactiek van de bondscoach van Nederland, Hans Westberg, die de Amerikanen op weg hielp naar goud. Dat blijkt uit de aflevering van Andere Tijden Sport: Het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey: hoe versla je de Russen?

Andere Tijden Sport: het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey

De tactiek van Westberg, die de Amerikaanse bondscoach Herb Brooks later zou overnemen voor het duel met Sovjet-Unie, zette Nederland op de kaart in de ijshockeywereld.

Nederland was in de jaren zeventig niets meer dan een C-land toen Westberg aan het roer kwam. "Toen ik hier begon, trainden de Russen jaarlijks meer dan duizend uur. En de Nederlanders maar tweehonderd. Dat is slechts twintig procent. Dus we moesten meer trainen."

Berteling over 'De bijbel van Westberg'

Westberg verhoogde niet alleen de trainingsarbeid (opeens waren er ochtendtrainingen en zomertrainingen), maar gaf het team ook huiswerk mee. Wat te doen in welke situatie?

Maar het echte geheim was: "We hoefden niet alleen maar te verdedigen. We kregen de vrijheid om te gaan spelen. En daar hadden we plezier in", blikken spelers Jack de Heer en Larry van Wieren terug.

Nederland wereldkampioen B-landen

De nieuwe manier van trainen wierp zijn vruchten af. Twee jaar na zijn aanstelling loodste Westberg Nederland naar de wereldtitel voor B-landen en daarmee naar de Winterspelen van 1980. Een primeur.

Het leverde het team de titel Sportploeg van het Jaar op in 1979. Op de Spelen zou het team, dat veelal bestond uit kinderen van Nederlandse emigranten in Canada, als negende eindigen. Maar het team had naam gemaakt. Zo ook de coach, Westberg.

Hoe versla je de Russen?

De Zweed was tijdens zijn carrière geobsedeerd door een vraag: hoe versla je de Russen? Hij kreeg de kans in 1978, toen de Sovjet-Unie voor een reeks oefenwedstrijden naar Nederland kwam.

'De Russen kwamen hier voor de stereo-installaties'

Speler Henk Hille: "Iedereen had geprobeerd het Sovjet-Unie-team te verslaan door heel strak te verdedigen. Niet Westberg. Hij draaide het om. We gaan ze heel vroeg aanpakken."

Ron Berteling weet nog: "We kleunden er vol in. We kwamen binnen een minuut met 1-0 voor. Het ging precies zoals Hans het had voorspeld. Zoals ze een aanval opzetten, zoals ze een pass geven."

Nederland komt met 3-1 voor

De Russen werden overrompeld. Op een gegeven moment stond het 3-1. Voor Nederland. Door een gebrek aan conditie, kon Nederland het niet lang volhouden. Het duel eindigde in 3-13. Maar Westberg wist: de tactiek werkt.

De coach wordt gevraagd om in Montreal zijn kennis te delen met topcoaches uit Canada en de Verenigde Staten. Ook aanwezig: Herb Brooks, de bondscoach van de Verenigde Staten. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de visie van Westberg en spreekt hem daar uitvoerig.

De twee houden contact en het Amerikaanse team zou een jaar voor de Spelen van 1980 in Lake Placid nog naar Nederland komen voor een duel.

Op de latere Spelen vielen de prestaties van Nederland tegen, maar de Verenigde Staten zou geschiedenis schrijven. In het stadion dat later de Herb Brooks Arena zou gaan heten.

STER reclame