China toont zijn wapens tijdens militaire parade
NOS Nieuws

China fel over nieuwe Amerikaanse nucleaire plannen

China heeft kritiek geuit op de nieuwe nucleaire strategie van de Verenigde Staten, die deze week werd gepresenteerd. In het Amerikaanse rapport wordt China omschreven als een potentiële nucleaire vijand.

In het document, de Nuclear Posture Review, staat ook dat Washington wil voorkomen dat Peking een verkeerde boodschap oppikt van de VS dat het gebruik van nucleaire wapens, in welke mate dan ook, acceptabel zou zijn.

Het Chinese ministerie van Defensie benadrukt in zijn reactie dat het nucleaire arsenaal van het land "het minimale niveau" heeft om de veiligheid van het land te garanderen. Verder spreekt China de hoop uit dat de VS afscheid neemt van een "Koude Oorlog-mentaliteit" en zijn verantwoordelijkheid neemt om het eigen kernarsenaal terug te dringen.

Rusland

In het Amerikaanse rapport krijgt ook Rusland volop aandacht. Er staat in dat Moskou ervan overtuigd moet worden dat het een "onacceptabel zware tol" zal betalen als het land met zijn nucleaire wapens Europa bedreigt.

Moskou sprak in een eerste reactie al van een "anti-Russisch" document. In het Amerikaanse document zou ten onrechte staan dat Rusland de drempel voor het gebruik van nucleaire wapens wil verlagen.

Inzet bij niet-nucleaire aanval

Dick Zandee, defensiespecialist van Instituut Clingendael, zei gisteren in het NOS Radio 1 Journaal dat de nieuwe Amerikaanse strategie vasthoudt aan de rol van kernwapens als afschrikking. Tegelijkertijd zijn er ook wijzigingen. "Het inzetten van kernwapens is in de nieuwe strategie ook mogelijk als de VS het slachtoffer wordt van niet-nucleaire aanvallen. Critici noemen daarbij bijvoorbeeld een grote cyberaanval."

Een ander verschil is volgens Zandee dat de VS bij nieuwe kernwapens wil inzetten op zogeheten low-yield kernbommen. "Dat zijn wat kleinere kernwapens, al gaat het dan nog steeds om bommen zoals die op Nagasaki en Hiroshima zijn gegooid. Maar volgens critici verlagen die wel de drempel om atoomwapens in te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl