Prins Bernard en prinses Annette arriveren bij het Paleis op de Dam
NOS NieuwsAangepast

Bekende en onbekende gasten op Beatrix’ privéfeest

Schrijver Geert Mak, hoogleraar Robbert Dijkgraaf en cabaretier Paul van Vliet. Zij, en tientallen anderen, liepen eind van de middag over de rode loper voor het Paleis op de Dam. Prinses Beatrix viert in het paleis haar verjaardag. Afgelopen woensdag werd ze 80 jaar.

Het is een besloten feest voor vrienden, familie en bekenden. De namen op de gastenlijst waren dus een verrassing voor de aanwezige pers. NOS-verslaggever Martijn van der Zande zag een reeks bekenden en onbekenden arriveren. "Het viel op dat ze er netjes uitzagen, maar niet overdreven chic. Ik zag wel dames in mooie jurken en mannen in pak, maar bijvoorbeeld niemand in smoking."

Aan het begin van de middag druppelden verschillende leden van de koninklijke familie binnen. Even voor 14.00 uur arriveerde de gastvrouw zelf, prinses Beatrix. Kort daarna kwamen koning Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane aan op de Dam.

Fans en fotografen feliciteren Beatrix

Naast leden van het Koninklijk Huis waren bijvoorbeeld ook choreograaf Hans van Manen en Warchild-oprichter Willemijn Verloop aanwezig. Het viel de verslaggever op dat hij weinig gasten zag die overduidelijk een cadeautje hadden meegenomen. "Geert Mak had als enige een ingepakt, klein rood pakketje bij zich."

Geert Mak met zijn cadeautje

De gasten moesten zich melden bij een witte tent voor het paleis. Daarna mochten ze over de rode loper, langs de wachten, binnentreden. Het feestprogramma is niet bekendgemaakt.

Eind van de middag keken enkele honderden mensen naar de gebeurtenissen op de rode loper. Daar zaten volgens Van der Zande ook veel toeristen bij. "Die vroegen: wat gebeurt er allemaal?" Tegen het begin van de avond was bijna iedereen vertrokken. Mede vanwege de regen en koude wind, maar ook omdat bijna iedereen al binnen was voor het feest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl