Nigel en zijn liefde van beton
NOS NieuwsAangepast

'Eenzaamste vogel' Nigel dood naast zijn betonnen liefde

Vijf jaar lang leefde Nigel als enige jan-van-gent op Mana Island, voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Hij was het enige dier dat op betonnen lokvogels was afgekomen - en vond er zelfs een partner van steen. Nu is hij dood.

In 1997 zetten milieubeschermers tachtig nepvogels neer op Mana Island, in de hoop dat de diersoort zich er wilde vestigen. Ook werd er het geluid van de vogels afgespeeld.

Pas in 2013 trapte een vogel erin: Nigel arriveerde en zou niet meer vertrekken. Hij was de eerste jan-van-gent die in 40 jaar tijd een thuis vond op Mana.

De lokvogels

Nigel meende zelfs dat hij er de liefde had gevonden: hij maakte een van de betonnen vrouwtjes het hof en bouwde een nestje voor haar. "Het moet een vreemde ervaring voor hem zijn geweest", zegt een van de beheerders van het eiland, die hem de bijnaam eenzaamste vogel van de wereld gaven. "We hadden allemaal een zwak voor hem, omdat het zo'n hopeloze situatie was."

Vijf jaar lang bleef Nigel de enige jan-van-gent van vlees en bloed op het eiland. Toen eind vorig jaar drie soortgenoten arriveerden, liet hij ze zelfs links liggen, tot spijt van de onderzoekers. "Hij heeft geholpen hen aan te trekken, jan-van-genten broeden graag waar anderen ook een nest hebben."

Eerder deze maand werd Nigel dood gevonden, naast zijn betonnen partner, bij het nest dat hij voor haar bouwde. De beheerders vinden het jammer dat hij niet een grotere kolonie op Mana heeft kunnen zien ontstaan. "Het voelt als het verkeerde eind. Hij stierf net nu er iets fantastisch gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl