De verdachte, Luca Traini, na zijn arrestatie
NOS NieuwsAangepast

Extremist schiet in Italië vanuit auto op Afrikaanse immigranten

In de Italiaanse stad Macerata zijn zes mensen gewond geraakt toen een man vanuit een auto het vuur op hen opende. Volgens de politie zijn alle gewonden Afrikaanse immigranten, vijf mannen en een vrouw. Een van de slachtoffers is er slecht aan toe.

De vermoedelijke schutter is opgepakt. Het is een 28-jarige Italiaan zonder strafblad. Hij had in het verleden banden met neonazi- en neofascistische groeperingen, heeft minister van Binnenlandse Zaken Minniti bekendgemaakt. Op een politiefoto, die na zijn arrestatie is gemaakt, is te zien dat de verdachte een tatoeage van een neonazi-teken op zijn kaalgeschoren hoofd heeft.

De man heeft vanuit een zwarte Alfa Romeo in twee uur tijd op de mensen geschoten op verschillende plekken in Macereta. Hij handelde alleen. De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat de schutter een fascistische groet uitbracht. Ook had hij een Italiaanse vlag om zijn nek geknoopt. Bij zijn arrestatie zou hij zich niet hebben verzet.

Schietpartij Italië: zes gewonden

Moord

De verdachte van de schietpartij was afgelopen najaar kandidaat voor de lokale verkiezingen namens de Lega, een Italiaanse anti-immigratiepartij, maar die partij leed toen verlies.

De aanslag is mogelijk een reactie op de moord op een 18-jarige vrouw in Macerata, afgelopen woensdag. Een Nigeriaanse man wordt daar gezien als hoofdverdachte. De lijsttrekker van de Lega, Matteo Salvini, gebruikt in zijn campagne voor de parlementsverkiezingen de moord om zijn anti-immigratiestandpunt kracht bij te zetten.

De auto van de schutter van vanmorgen is gezien op de plek waar het slachtoffer van de moord woonde en waar haar lichaam, verdeeld over twee koffers, is gevonden.

De gemeente Macerata telt 43.000 inwoners en ligt in de regio De Marken, in het midden van Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl