Nico-Jan Hoogma
NOS VoetbalAangepast

'Integere Hoogma is uitstekende keus van de KNVB'

Aan krediet geen gebrek voor Nico-Jan Hoogma. Een rondgang in de voetbalwereld leert dat de beoogde nieuwe technisch directeur van de KNVB kan rekenen op veel steun.

Zijn werk als algemeen directeur (sinds 2007) bij Heracles heeft voor veel bewondering gezorgd. De Almelose club groeide onder zijn leiding (en die van voorzitter Jan Smit) uit tot een stabiele, financieel gezonde eredivisionist. Die ook nog eens in gloednieuw, prachtig stadion speelt.

Studio Sport-presentator Tom Egbers is fanatiek Heracles-supporter en zag 'zijn' club met Hoogma floreren. "Ik zou geen betere persoon voor de KNVB weten dan Nico-Jan. Ik weet niet wat het werk van een technisch directeur bij een voetbalbond precies inhoudt, maar hij moet in ieder geval een boegbeeld zijn. Een ambassadeur. En dat is Hoogma."

Verfrissende keuze

Jan van Halst speelde in de jaren negentig van de vorige eeuw samen met Hoogma bij FC Twente en is nu de directeur bij die club. "Het is in elk geval een verfrissende keus. Of hij er geschikt voor is? Dat vind ik moeilijk om te beantwoorden omdat de functies bij Heracles en de KNVB erg uiteenlopen."

Henk Kesler was bestuurslid van FC Twente toen Hoogma daar nog voetbalde. Bovendien maakte Kesler als KNVB-directeur betaald voetbal (2000-2010) mee hoe Hoogma bij Heracles aan de weg timmerde.

2006: Nico-Jan Hoogma (r) met Peter Bosz bij Heracles

Ook Kesler is buitengemeen lovend. "Hij is de best denkbare persoon voor die functie. Uiterst integer en een prettig persoon in de omgang. Ik heb al diverse keren bij FC Twente aangegeven dat hij ook daar een prima directeur zou kunnen zijn. Dat is er helaas nooit van gekomen."

Vraagtekens

Vraagtekens rond de aanstelling van de 49-jarige Hoogma zijn er natuurlijk ook. Is de band tussen hem en de voorzitter van de raad van commissarissen, Jan Smit namelijk, niet veel te hecht? Kan iemand die leiding geeft aan een 'kunstgrasclub', die ook nog eens geen jeugdopleiding heeft, verantwoordelijk zijn voor het betaald voetbal in Nederland? En beschikt hij over voldoende internationale contacten?

Egbers: "Hoogma is geen propagandist van het kunstgras. Hij is wel een realist die een club te leiden heeft. En Heracles leidt wel degelijk op. Dat deden ze jarenlang met FC Twente en er is een beloftenelftal."

Van Halst zag van dichtbij hoe Justin Hoogma, de zoon van Nico-Jan, via de opleiding van FC Twente in de Bundesliga belandde. "Hij was daar altijd erg bij betrokken."

Nico-Jan Hoogma en Jan van Halst duelleren in 1997 met Mariano Bombarda

Kesler: "Ik heb er weleens gekscherend met Jan Smit over gesproken. 'Zou Nico-Jan niet geknipt zijn voor die functie van technisch directeur?' En nu komt het er ook nog van. Toen ikzelf directeur was bij de KNVB, vond ik een technisch directeur overbodig. En nu eigenlijk nog. Misschien dat voortschrijdend inzicht en het werk van Nico-Jan mijn gedachten zullen veranderen."

Dat Hoogma onvoldoende op de hoogte zou zijn van de internationale ontwikkelingen wuiven Egbers en Kesler allebei weg. Kesler: "Ze wilden hem niet voor niets bij HSV hebben." Egbers valt bij. "Hij is naast Duitsland ook georiënteerd op België en Engeland."

Veeleisend

Met Hoogma komt er iemand op de Zeister burelen die een harde maatregel niet schuwt. Zo stuurde hij deze week bij Heracles nog Brahim Darri met 'disciplinair verlof'. En de aanvaller was niet de eerste die dat overkwam sinds Hoogma de leiding heeft in Almelo.

2000: Nico-Jan Hoogma (tweede van rechts) met supporters van HSV

Egbers: "Hij is no-nonsens. Hij past in het rijtje met Ronald Koeman, de eventuele bondscoach, en Aloys Wijnker, de beoogd hoofd voetbalontwikkeling. Typisch Hollands: degelijk en geen onzin."

Van Halst ziet wel overeenkomsten tussen de voetballer Hoogma en de bestuurder Hoogma. "Hij heeft zelf altijd het maximale uit zijn mogelijkheden gehaald. Als speler en als directeur bij Heracles. Dat eist hij ook van zijn omgeving: het maximale."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl