Bitcoin pinmachine in Hong Kong
NOS NieuwsAangepast

Flinke koersschommeling bitcoin: 'Balen dat ik laat instapte'

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

Dat de koers van de bitcoin hard heen en weer gaat weten we inmiddels wel, maar vandaag hadden beleggers in de cryptomunt wel een heel spannende dag.

De koers duikelde met 15 procent omlaag naar zo'n 7800 dollar, de laagste stand in ruim twee maanden tijd, om vervolgens weer 10 procent te stijgen naar zo'n 8500 dollar tegen 17.00 uur.

Het verlies van vandaag is inmiddels dus weer teruggelopen. Maar vergeleken met het hoogtepunt van ruim 20.000 dollar in december, is de koers nog altijd gehalveerd. Toch blijven veel beleggers positief, ook al staan ze op verlies.

'Geen zin om de koers te checken'

Rechtenstudent Floris van Bruggen heeft een groot deel van zijn inleg van 1500 euro geheel zien verdampen. Hij is begin december ingestapt toen de koers van de bitcoin op zo'n 17.000 dollar stond. Behalve de bitcoin kocht hij ook andere cryptomunten. Hoe groot zijn verlies is, weet hij niet precies. "Ik had de laatste twee weken niet zo'n zin om dat te checken. Ik denk dat ik op een verlies sta van ongeveer 1000 euro."

Hij stapte vorig jaar in nadat een aantal vrienden "mooie ritjes" hadden gemaakt. "In het begin ging het heel goed. Op een gegeven moment stond ik op negen keer mijn inleg." Dat hij nu op verlies staat, vindt hij niet heel verrassend. "Als iets heel hard omhoog gaat, kan het ook weer heel hard naar beneden gaan."

Zorgen maakt hij zich niet. "Ik blijf er gewoon inzitten. Veel lager dan dit zal het niet worden." Hij wil een paar maanden wachten. "Bij een volgende piek ga ik ze verkopen."

Bitcoinbezitter Salvatore Cunsolo

Salvatore Cunsolo, adjunct-directeur van een bedrijf dat snijgroen importeert, heeft 1100 euro in de bitcoin en andere cryptovaluta geïnvesteerd in december, toen de koers van de bitcoin op meer dan 17.000 dollar stond.

Hij deed dat op aanraden van vrienden en familie, die al eerder waren ingestapt. "Zij hadden me wel gewaarschuwd dat ik alles wat ik erin zou stoppen, in principe af zou moeten schrijven. Ik wist van tevoren dat het mis kon gaan. Maar natuurlijk ben ik ingestapt met de hoop dat ik ooit cryptomiljonair word."

Van de 1100 euro inleg is nu inmiddels nog maar zo'n 400 euro over. Toch blijft hij vol vertrouwen. "Natuurlijk is het zuur dat ik op het verkeerde moment ben ingestapt. Maar deze correctie is wel gezond." Hij heeft goede hoop dat de koers weer gaat stijgen de komende tijd. Daarom heeft hij vandaag voor 500 euro aan cryptovaluta bijgekocht. "De verwachting van beleggers is dat de koers binnen nu en twee weken weer gaat stijgen."

Levensles

Ook Martin is ingestapt in december, toen de koers op 17.750 dollar stond. "Vrijwel al mijn vrienden zaten er al een hele tijd in. Je kent het wel, op elk feestje gaat het erover. Tegen het einde van het jaar kochten mijn vrienden de grootste kerstcadeaus voor zichzelf."

Hij kocht een hele bitcoin, voor meer dan de helft met eigen geld. De rest leende hij van vrienden. Hij nam zijn verlies toen de koers was gehalveerd op 8650 dollar en stopte dat geld vervolgens in andere cryptomunten. "Ik heb inmiddels mijn vrienden weer afbetaald en heb mijn verlies bijna terug, maar ik ben wel een levensles rijker geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl