NOS NieuwsAangepast

Canada maakt volkslied genderneutraal

Canadezen zullen bij het zingen van hun volkslied niet langer zingen over 'alle zonen' van Canada, maar over 'ons allen'. Een meerderheid in de Senaat steunt een wetsvoorstel waarmee het volkslied genderneutraal wordt.

De tekst van O Canada, zoals het volkslied heet, begint met: O Canada, our home and native land, true patriot love in all thy sons command. In de nieuwe tekst vangt het lied aan met: O Canada, our home and native land, true patriot love in all of us command. De tekst werd anderhalf jaar geleden al door het Lagerhuis goedgekeurd, maar nu dus ook door de Senaat

Premier Justin Trudeau heeft verheugd gereageerd op de steun voor het wetsvoorstel, dat er kwam op initiatief van de inmiddels overleden liberale politicus Mauril Bélanger. Het was een van de laatste wetsvoorstellen die hij inbracht voor hij eind 2016 overleed aan de spierziekte ALS.

Winterspelen

"Weer een positieve stap richting genderneutraliteit", schrijft Trudeau op Twitter. Chantal Petitclerc, die in de jaren 90 verschillende gouden plakken won op de Paralympische Spelen en tegenwoordig in de Senaat zit, zegt dat ze jaloers is op de Canadezen die deze versie van het volkslied op de Winterspelen mogen zingen.

Tegenstanders van de wijziging, vooral leden van de Conservatieven, zijn minder enthousiast. "Schandelijk, anti-democratisch gedrag van senatoren die op de hand zijn van Trudeau", schrijft de Conservatieve senator Denise Batters. Ook andere senatoren zeggen teleurgesteld te zijn dat er een meerderheid was voor de verandering.

Gouverneur-generaal

Sinds O Canada in 1980 het officiële volkslied werd van Canada zijn er verschillende voorstellen geweest delen van de tekst te wijzigen. Dit is de eerste keer dat dat ook lukt.

De gouverneur-generaal, die de Britse Kroon vertegenwoordigt, moet officieel nog wel zijn fiat geven voor de wet van kracht wordt. Canada is onderdeel van het Britse Gemenebest en heeft koningin Elizabeth als staatshoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl