123RF

De waarde van de digitale munt bitcoin keldert. De munt schommelt rond de 8000 dollar, een daling van zo'n 15 procent in 24 uur.

Half december was de bitcoin nog bijna 20.000 dollar waard. Sinds die tijd daalt de koers. De huidige waarde is ongeveer gelijk aan die van half november, voordat de waarde van de munt sterk steeg.

Onzekerheid markt

Ook veel andere cryptomunten, waaronder Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash en Cardano, staan tot ruim 30 procent in de min.

Er heerst in de markt veel onzekerheid over de manier waarop overheden en centrale banken met cryptomunten als de bitcoin willen omgaan. Onder andere China en Zuid-Korea proberen de anonieme handel in cryptogeld aan banden te leggen. India voegde zich daar gisteren bij.

Ook de Europese Commissie heeft inmiddels voorgesteld strenge regels over cryptomunten in te voeren. Die regelgeving moet witwassen en het financieren van terrorisme tegengaan. De regels moeten nog wel worden overgenomen door de verschillende lidstaten.

Minister Hoekstra

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt te gaan onderzoeken wat de risico's zijn van cryptomunten en bijbehorende futures en binaire producten. "We moeten kijken of dat moet leiden tot een verbod en waar regulering nodig is. Je kunt niet alles verbieden, al zou je het willen."

Volgens hem moeten burgers zich goed realiseren dat er grote risico's aan cryptomunten verbonden zijn. "Die koers gaat enorm omhoog en weer enorm naar beneden. Ik zou mensen afraden daar hun spaargeld in te steken."

STER reclame