De groepsfoto van het Franse en Nederlandse Davis Cup-team in Albertville
NOS SportAangepast

Nederlandse tennissers staan in Frankrijk voor loodzware opgave

De Nederlandse tennissers staan vandaag in Albertville voor een loodzware opgave in de Davis Cup. De tegenstander in de eerste ronde in de Wereldgroep is bekerhouder Frankrijk. Heeft Nederland enige kans? Captain Paul Haarhuis zou al heel tevreden zijn als het 1-1 staat na de eerste dag.

Eén voordeel heeft Nederland: de Franse kopman Jo-Wilfried Tsonga heeft zich met een knieblessure afgemeld. "Ik was verrast dat Tsonga is afgevallen, omdat we hem hier de hele week hebben gezien", aldus Haarhuis. "Maar veel zal dat niet uitmaken voor de Fransen, want ze toveren gewoon een paar andere goede jongens uit de hoed."

Een van die jongens is Lucas Pouille, de nummer 17 van de wereld. Hij neemt het om 13.30 uur in de eerste partij op tegen Thiemo de Bakker, die zijn wedstrijden momenteel op de Future-toernooien speelt, het derde niveau. Dat lijkt dus onbegonnen werk voor de Nederlander, stelt NOS-tenniscommentator Mark Brasser.

Hopen op goede service

"Maar Thiemo kan in Davis Cup-verband gekke dingen doen door van veel hoger geplaatste spelers te winnen", weet Brasser. "Zo sloeg hij vorig jaar het beslissende punt binnen tegen Tsjechië, waardoor Nederland promotie naar de Wereldgroep afdwong. Het is voor Thiemo te hopen dat zijn service goed loopt. Maar in principe is dit gewoon een zege voor de Fransen. Thiemo kampte in december nog met een schouderblessure, dus dat zegt ook wel iets."

Pouille is op papier weliswaar veel beter, maar kende een beroerde Australian Open: in de tweede ronde werd hij uitgeschakeld door Ruben Bemelmans, die honderd plaatsen lager staat op de wereldranglijst. "Daar moeten we ons ook aan vasthouden", zegt Haarhuis. "Hij heeft weinig wedstrijden gespeeld, maar is niet voor niets de nummer 17 van de wereld. Hij heeft vorig jaar veel wedstrijden op hoog niveau gewonnen."

Na De Bakker is het vanmiddag in Albertville de beurt aan Robin Haase, die het opneemt tegen Richard Gasquet, de vervanger van Tsonga. "Het is jammer dat Thiemo moet beginnen, want in de partij van Robin zie ik de meeste kans op winst", meent Haarhuis. "Bij een eventuele zege van Robin, had daarna de druk bij Pouille gelegen. Pouille is namelijk ook de minst ervaren Fransman. Dus als iemand nerveus kan worden, dan zou hij het moeten zijn."

"Robin heeft de laatste jaren vaker tegen Gasquet gespeeld", vervolgt Haarhuis. "Een keer gewonnen en een paar keer nipt verloren, maar elke keer is het spannend tussen die twee. Dus Robin weet dat hij kan winnen."

Superdag

Haase is de nummer 42 van de wereld, Gasquet de nummer 33. Volgens Brasser moet Nederland hopen op een superdag van Haase. "Als alles klopt, kan hij van Gasquet winnen. Dan is het 1-1 na de eerste dag en Nederland beschikt over een goed dubbel, dus is er misschien wel wat mogelijk. Afgezien van de Australian Open is Haase goed aan het seizoen begonnen. Dus wie weet."

"Het is te hopen dat Nederland met 1-1 uit de singles kan komen", aldus Brasser. "Maar vooraf geef ik Oranje niet meer dan 35 procent kans op een overwinning op de Fransen."

Captain Haarhuis tekent bij voorbaat ook voor 1-1 na dag één. "In beide duels zijn we geen favoriet, dus bij een 1-1 stand zou ik al heel erg tevreden zijn."

November 2017: Frankrijk wint de Davis Cup

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl