NOS NieuwsAangepast

Dankzij mini-auto gaan kinderen 'met een big smile de operatiekamer in'

Chanel (4) rijdt zelf wel naar de operatiekamer

Een operatie ondergaan is voor veel kinderen al erg eng, maar de weg naar de operatiekamer is dat helemaal. Het moment waarop ze in hun ziekenhuisbed naar de operatiekamer worden gereden, veroorzaakt zo veel angst en stress dat ze er zelfs een trauma van kunnen oplopen.

Om die vervelende ervaring weg te nemen, is het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam gestart met een nieuw initiatief. Kinderen mogen in een elektrische mini-auto naar de operatiekamer rijden. Dat blijkt een groot succes, want ze zijn hierdoor minder bang voor een operatie.

Het ziekenhuis is begin deze maand met één mini-auto gestart, binnenkort komen er twaalf mini-auto's bij. Het idee komt van Robert Vossen, manager operatiekamer van het ziekenhuis. Op sociale media zag hij hoe in een Amerikaans ziekenhuis de kinderen vrolijk in hun mini-auto naar de operatiekamer reden.

De mini-auto's zijn een speelse manier die erg positief werkt.

Robert Vossen, manager operatiekamer van het Sophia Kinderziekenhuis

De kinderen rijden overigens niet in hun eentje, er loopt ook een verpleger mee die de auto met een afstandsbediening kan besturen. Volgens Vossen zijn de auto's puur bedoeld als afleiding. "Een simpel idee, maar als je iets kan doen om de angst bij kinderen te verminderen, ben ik er een voorstander van".

"De mini-auto's zijn een speelse manier die erg positief werkt. We zien een kind met een 'big smile' op het gezicht door de gangen van het operatiecomplex rijden."

Snellere genezing

Inmiddels hebben verschillende bedrijven een mini-auto aangeboden aan het ziekenhuis. De mini-auto's zullen straks niet alleen bij de operatieruimte rijden, ook op de andere afdelingen, zoals bij de MRI-afdeling.

Het afleiden van kinderen voor een operatie is volgens de Stichting Kind en Ziekenhuis, de patiëntenorganisatie voor kinderen in de zorg, heel belangrijk. Daar kunnen sommige ziekenhuizen wel wat meer aan doen, vindt Hester Rippen, directeur van deze stichting.

  • Erasmus MC
  • WKZ
  • Erasmus MC

Uit onderzoek van de stichting blijkt dat het voorkomen van angst en stress voor een snellere genezing en minder trauma's zorgt. Een goede voorbereiding met de ouders en het kind en hulpmiddelen zoals speelgoed kunnen hierbij helpen.

Minder kalmeringsmiddelen nodig

Volgens de stichting is het concept van de mini-auto redelijk nieuw in Nederland, maar komt het in het buitenland wel voor. In Nederland heeft het Wilhelmina Kinderziekenhuis sinds kort ook een elektrische mini-auto, evenals het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, dat er sinds december twee heeft rondrijden.

Of de mini-auto's ervoor zorgen dat kinderen minder kalmeringsmiddelen nodig hebben voor de operatie is nog niet te zeggen. "Daar moet eerst onderzoek naar gedaan worden en wellicht gaan wij dat zelf doen", zegt Robert Vossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl