NOS
NOS NieuwsAangepast

Twee weken te laat? Europarlementariërs voelen puls die vis voelt

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

In een fabriekshal in Stellendam doen vijf Europarlementariërs lachend hun hand in een bak water. Door dat water gaat elektriciteit, precies zoals bij het pulsvissen.

"Het kietelt een beetje", zegt de Spanjaard Gabriël Mato. "Maar het voelt niet heel vervelend." De Nederlandse parlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft wel erger gevoeld. "Bij mij op de boerderij hebben we schrikdraad, daarvan krijg je stevigere schokken."

'Dit stelt niks voor als je het vergelijkt met schrikdraad'

Dat is precies de boodschap die Nederlandse vissers aan de Europarlementariërs mee willen geven. Dat pulsvissen is echt niet zo dramatisch als de Fransen beweren, zeggen ze. Franse pulsvisserij-tegenstanders beweren dat de zee in een kerkhof verandert als een Nederlands pulsvisschip is langsgevaren. Dat overtuigde een meerderheid van de Europarlementariërs om te stemmen voor een verbod op pulsvissen.

Dit bezoek komt daarom eigenlijk twee weken te laat. Maar sinds de stemming zijn Nederlandse vissers en politici in Brussel druk aan het lobbyen om het verbod op pulsvissen alsnog van tafel te krijgen. Het bezoek van de christendemocratische Europarlementariërs was al langer gepland, maar past in die lobby.

De lobby richt zich vooral op Gabriël Mato. Hij moet straks onderhandelen met de Raad van visserijministers over het pulsvis-verbod. De Spanjaard zit in een lastig parket. Zelf is hij voorstander van pulsvisserij, maar hij moet namens het parlement een verbod verdedigen.

"We mogen innovatie niet helemaal tegenhouden", zegt hij vandaag in Stellendam. Maar verder houdt hij zich op de vlakte. "We moeten zien wat er uit de onderhandelingen met de Raad komt."

Na de pulsvisdemonstratie gaat hij snel door. Hij heeft nog een overleg met minister Schouten van Visserij. Ook zij zal proberen hem te verleiden om een verbod op pulsvissen tegen te houden.

anp
Een vissersboot in de haven van Den Helder

"We hadden zo'n bak die pulsvissen simuleert in Straatsburg moeten hebben", zegt Schreijer-Pierik. "Daar hoorde je alleen maar het verhaal dat pulsvissen zo vreselijk is." En dat gevoel is blijven hangen.

In Straatsburg concludeerden de Nederlandse vissers dat beelden het hebben gewonnen van argumenten. Deze bak had het beeld moeten zijn dat was blijven hangen bij de Europarlementariërs. Nu is dat een poster van de Franse anti-pulsvereniging Bloom, waarop het skelet van een vis te zien is met een bliksemschicht erdoorheen.

Bloom
Campagneposter van Bloom tegen het pulsvissen

Eén ding is zeker: in Stellendam waren vandaag alleen voorstanders van de pulsvisserij te vinden. Alle aanwezige Europarlementariërs stemden tegen de invoering van het pulsvisverbod.

De Nederlandse vissers hopen vooral dat deze mensen hun standpunt de komende maanden in Brussel nog steviger zullen verdedigen. De vraag is of dat een verbod kan tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl