Steeds meer automobilisten rijden elektrisch
NOS NieuwsAangepast

Nederland koploper groei volledig elektrische auto's

De automobilist die elektrisch wil rijden, neemt massaal zijn toevlucht tot de volledig elektrische auto, met name de leaserijder. Het aantal verkochte volledig elektrische auto's is vorig jaar met 132 procent gestegen en dat waren bijna 10.000 auto's. De verkopen van plug-in hybrides, die naast elektrisch ook op benzine kunnen rijden, is compleet ingestort.

Verkoopcijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA laten zien dat de verschuiving naar volledig elektrisch het hele vorig jaar gaande was. Het is een rechtstreeks gevolg van nieuwe belastingregels: sinds vorig jaar heeft alleen de volledig elektrische auto nog belastingvoordelen.

Eerder gaven automobilisten vaak aan niet voor volledig elektrisch te kiezen omdat ze dat 'spannend' vonden. Je zou stil kunnen komen te staan, als er niet opgeladen kan worden. Dat argument lijkt weg te vallen nu het voor de portemonnee gunstiger is om voor volledig elektrisch te kiezen.

Verdubbeling

Op een totaal van ongeveer 8 miljoen auto's rijden er in Nederland nu ruim 20.000 volledig elektrische auto's rond. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Dus waar de absolute aantallen nog gering zijn, is groei wel explosief.

Over de hele Europese Unie genomen is het aantal volledig elektrische auto's vorig jaar met 53 procent toegenomen. De verschillen tussen de landen zijn groot. In Bulgarije is het aantal verkochte elektrische auto's met maar liefst 1260 procent toegenomen. Klinkt spectaculair, maar gaat in werkelijkheid om een groei van vijf verkochte auto's in 2016 naar 68 in 2017.

Van de West-Europese landen is Nederland de hardste groeier. In Frankrijk bijvoorbeeld groeide het aantal volledig elektrische auto's met 14 procent (ruim 24.000 stuks), in Duitsland met 120 procent tot een totaal van 25.000 nieuwe volledig elektrische auto's. In het Verenigd Koninkrijk kwamen er ruim 13.000 volledig elektrische auto's bij, een plus van 33 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl