De trektest Omroep Brabant

Om te voorkomen dat er een ramp gebeurt tijdens carnaval, test de gemeente Den Bosch de bomen aan de Parade, in het centrum naast de Sint-Janskathedraal. Op 12 februari komt hier de optocht over.

De bomen hebben de afgelopen periode flink wat voor hun kiezen gekregen, onder meer door westerstormen. Den Bosch wil zeker weten dat de bomen veilig zijn als er een menigte langs of tegenaan host.

Het testen gaat met een zogeheten trekproef. De bomen krijgen dan te maken met flinke weerstand. Bomendeskundige Dion van Zoggel: "We kijken of ze windkracht 11 kunnen weerstaan."

Bij de test maken medewerkers een elektrische lier en sensoren aan de boom vast. Daarna trekken ze voorzichtig. Met een computersimulatie wordt langzaam opgeschaald naar windkracht 11, zeer zware storm.

Volgens Jos, hoofd van de trekploeg, is "precisiewerk." De berekeningen komen heel nauw, "we meten echt op honderdsten van graden." Er worden niet meer dan vijftien bomen per dag getest, schrijft Omroep Brabant.

Snoeimaatregelen

Of er bomen staan die om moeten, weten ze nog niet. "Vaak is het niet nodig, dan nemen we snoeimaatregelen. Als we de top van de boom wegsnoeien, komt er al veel minder kracht op te staan bij storm. Ze hopen dat ze alle bomen kunnen laten staan; de gemeente is trots op de bomen.

STER reclame