'Hou je de verlaging van de gaswinning tegen? Dan heb je een probleem'
Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Groningen vindt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning te verlagen naar 12 miljard kuub helder, maar wijst erop dat het niet voor het eerst was dat dit wordt gezegd. "Er is al heel veel tijd verloren en alles moet nu uit de kast om de gaswinning naar die 12 miljard kuub te krijgen. Sneller dan snel kan niet, maar op zijn allersnelst kan wel."
"En ik wil ze niet meer zien tegenspartelen op tv. Dat is onverantwoord gedrag", zegt Eikenaar. De gedeputeerde voor de SP wil dat ook de woningen van het gas af gaan. "En voor iedereen geldt: hou je de verlaging van de gaswinning nu tegen? Dan heb je een probleem met de Groningers."
Ook de Groninger Bodembeweging (GBB) wijst erop dat het lang heeft geduurd voor er maatregelen zijn genomen. "Vijf jaar geleden zeiden wij al dat de winning drastisch omlaag moest. Er hadden in die tijd al dingen anders aangepakt kunnen worden."
'Rug tegen de muur'
"De regering staat met de rug tegen de muur en moet nu echt zijn uiterste best doen om dingen te veranderen. Als dat niet gebeurt, dan gaat het hier echt fout." De GBB vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de Groningers.
Milieudefensie spreekt net als de gedeputeerde van een helder advies: "Om dit glasheldere advies kan niemand meer heen." Volgens de organisatie gaat de veiligheid van de Groningers boven de leveringszekerheid. Het Groninger Gasberaad spreekt in dat verband van een duivels dilemma voor Wiebes: "Stelt hij de veiligheid van de Groningers of de levenszekerheid voorop?"
"De gaswinning moet worden gehalveerd. Het is nu zaak dat de regering dit advies wél opvolgt", zegt campagneleider Jorien de Lege. Daarmee verwijst ze naar het eerdere advies van het SodM om de winning terug te brengen naar 12 miljard kuub, waar geen gehoor aan is gegeven.
'Beschamend'
"Het is beschamend dat we zo lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving." Milieudefensie zegt erop te vertrouwen dat het advies wordt opgevolgd door het kabinet. "Heel Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de overstap naar duurzame energie", suggereert De Lege als alternatief voor het gas uit Groningen.
Want een alternatief lijkt nodig. Zo zegt de Gasunie dat er niet aan de vraag kan worden voldaan als de regering inderdaad gehoor geeft aan het advies. Volgens de Gasunie is er jaarlijks tussen de 14 en 27 miljard kuub gas nodig, afhankelijk van hoe koud het dat jaar is. De hoogste inschatting die wordt gedaan, die van 27 miljard kuub op jaarbasis, geldt voor een extreem koud jaar zoals 1996.
Een woordvoerder van Shell zegt dat het bedrijf kennis heeft genomen van het advies. "Het is nu aan de minister om daar een besluit over te nemen." Minister Wiebes van Economische Zaken komt later met een reactie.