Tonny Vilhena schreeuwt het uit na zijn 2-0

Feyenoord grijpt strohalm en klopt PSV in bekerduel

Feyenoord heeft de halve finales van de KNVB-beker bereikt. De twaalfvoudig bekerwinnaar boekte in een meeslepende wedstrijd in De Kuip tegen negenvoudig bekerwinnaar PSV een 2-0 overwinning.

Het gretig startende Feyenoord kwam al na drie minuten op 1-0: Steven Berghuis schoot de bal na een verrukkelijk een-tweetje met Nicolai Jørgensen nog recht op keeper Jeroen Zoet af, maar de alert reagerende Sam Larsson trof in de rebound alsnog doel.

PSV-doelman Jeroen Zoet keert het schot van Steven Berghuis
    Sam Larsson glijdt de 1-0 voor Feyenoord binnen

PSV was kort daarna gevaarlijk via Hirving Lozano, die na mistasten door Sven van Beek een voorzet net te ver achter zich kreeg om de bal tussen de palen te kunnen plaatsen. Ook afstandsschoten van diezelfde Mexicaan en Jorrit Hendrix misten de juiste richting.

Tien minuten voor rust kon de kolkende Kuip nog eens juichen. Na een afgeslagen corner (die volgens PSV ten onrechte was toegekend) belandde de bal voor de voeten van Tonny Vilhena en diens uithaal vloog via het been van Santiago Arias het doel in.

Videoscheidsrechter: geen 3-0

Feyenoord ontsnapte kort na rust, met inmiddels Ridgeciano Haps voor Tyrell Malacia die bijna tegen zijn tweede gele kaart was aangelopen, twee keer aan een tegentreffer. Doelman Brad Jones hield met een snoekduik Gastón Pereiro van scoren af en zag even later Lozano net naast schieten.

PSV kwam goed weg bij een puntertje van Jørgensen tussen de benen door van doelman Zoet, waarna de bal naast het doel rolde. Even later was het wel raak voor de Deen, maar de 3-0 verdween weer van het scorebord. Na bestudering van de videobeelden bleek dat hij buitenspel had gestaan.

Hirving Lozano schiet op doel namens PSV

PSV wilde zich niet gewonnen geven, ook niet toen de tweede helft al halverwege was. Mauro Júnior was met een vrije trap (Jones tikte de bal op de lat) dicht bij een treffer en Daniel Schwaab kopte in kansrijke positie de bal recht op de doelman af.

Moegestreden

Met verdediger Eric Botteghin, terug na maandenlang blessureleed, voor de moegestreden Larsson bracht Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst een extra slot op de Rotterdamse deur. Daar kreeg PSV, dat steeds vaker met hoge ballen tevergeefs gevaar trachtte te stichten, uiteindelijk geen beweging meer in.

De Eindhovenaren, de afgetekende koplopers in de eredivisie, kunnen de dubbel derhalve vergeten, terwijl Feyenoord, al kansloos voor titelprolongatie en reeds klaar in Europa, nog altijd in de race is voor een prijs.