NOS NieuwsAangepast

Zeeland faalde bij toezicht dioxine-uitstoot

De provincie Zeeland is tekortgeschoten bij het toezicht op fosforproducent Thermphos, een van de grootste fosforproducenten ter wereld. De provincie is te afwachtend geweest en heeft te weinig oog gehad voor de risico's van de zware industrie in Zeeland.

Dat concludeert een speciale commissie onder leiding van Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede en tegenwoordig burgemeester van Moerdijk. De commissie twijfelt of de provincie voldoende deskundigheid heeft op het gebied van volksgezondheid, milieu en toxicologie.

Teveel dioxine

Vorig jaar zomer berichtte de NOS dat Thermphos jarenlang te veel dioxine had uitgestoten. De onderneming nam bovendien een loopje met de milieueisen. Het ministerie van Milieu eiste daarop dat de provincie harder zou optreden, maar dat is volgens de commissie-Mans onvoldoende gebeurd. Ook toen duidelijk werd dat processen bij Thermphos niet verbeterden, trad de provincie niet doortastend op.

Het provinciebestuur heeft Provinciale Staten onvoldoende geïnformeerd. "Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten daarmee onvoldoende in staat gesteld op een betekenisvolle manier invulling te geven aan hun controlerende rol", schrijft de commissie.

Te afwachtend

Uit het rapport blijkt dat de ambtenaren twijfelden of Thermphos de aanpak van de problemen wel serieus nam. De commissie-Mans komt tot de conclusie dat de directie van Thermphos ook te afwachtend was. De provincie bleef meedenken met het bedrijf en trad dus niet op.

Ook het ministerie van Milieu vond dat de provincie te laks optrad tegen het bedrijf. Dat bleek uit documenten die de NOS vorig jaar in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De inspectiedienst van het ministerie vond de situatie bij het bedrijf "ernstig en zorgwekkend" en deed een"klemmend beroep" op de provincie om op te treden tegen Thermphos.

Inspectie

De situatie bij Thermphos was volgens de inspectie "zodanig ongewis en ernstig" dat er bij het bedrijf moest worden ingegrepen om "mogelijke gezondheidschade" te voorkomen. Als de provincie niet zelf stappen zou ondernemen, dreigde het ministerie de provincie daartoe te dwingen.

Pas na herhaalde dreigementen van het ministerie van Milieu en nadat de zaak in de openbaarheid was gekomen, voerde de provincie de druk op Thermphos op. Inmiddels voldoet het bedrijf aan de dioxine-eisen, al zijn die eisen wel soepeler dan de eisen die aan vuilverbrandingsinstallaties worden gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl