Prorail

ProRail moet deze kabinetsperiode zijn omgevormd

Het kabinet wil dat de omvorming van spoorbeheerder ProRail tot een publieke organisatie binnen deze regeerperiode klaar is. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur zei dat in de Tweede Kamer.

Het vorige kabinet had al tot de verandering besloten en de huidige coalitie neemt die over: ProRail, nu nog een privaat bedrijf, wordt een 'zelfstandig bestuursorgaan'.

Beter aansturen

De staatssecretaris zei in de Kamer dat het kabinet de spoorbeheerder in de nieuwe opzet beter kan aansturen en dat daarmee duidelijker wordt dat het om het algemeen belang gaat. Ze wees erop dat ProRail zo'n 2 miljard euro aan belastinggeld per jaar krijgt.

Van Veldhoven benadrukte dat de reizigers en vervoerders niet de prijs mogen betalen voor de verandering.

Vakmanschap bij vakmensen

Ze zei in de Kamer verder dat ook na de omvorming de dagelijkse beslissingen op het spoor niet door het ministerie worden genomen. De staatssecretaris noemde als voorbeeld de storm van twee weken geleden. Toen bepaalde ProRail dat een groot deel van de dag geen treinen zouden rijden. Van Veldhoven zei daarover dat je vakmanschap bij de vakmensen moeten laten. "Dat zal ook zo zijn in de nieuwe situatie."

PVV en SP zetten grote vraagtekens bij de omvorming van ProRail, met name vanwege de kosten. Ook in de spoorsector bestaan zorgen. Van Veldhoven zei die serieus te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl