NOS SchaatsenAangepast

Kooiman zegeviert in Alternatieve Elfstedentocht

Kooiman treedt met winst op de Weissensee in voetsporen vader

De 28ste Alternatieve Elfstedentocht is gewonnen door Erik Jan Kooiman. De Zuid-Hollandse AB Transportgroup-rijder kwam na 200 kilometer koers op de Weissensee solo aan. Op zeventien seconden eindigde Bart Mol als tweede.

Na driekwart van de wedstrijd maakte de 31-jarige Kooiman zich los van het peloton, om in zijn eentje op jacht te gaan naar koploper Christoffel Hendriks, die al 50 kilometer alleen reed. Kooiman haalde hem bij en sloeg een gat van een minuut met de achtervolgers.

Alternatieve Elfstedentocht: ruime samenvatting

Bart Mol ging in de tegenaanval en bij het ingaan van de slotronde van 12,5 km was hij tot op 25 seconden genaderd. Mol knabbelde daarna nog wel enkele seconden van zijn achterstand af, maar kon toch niet aanpikken bij Kooiman.

Kooiman, die op de WK afstanden op de 10.000 meter zilver (2015) en brons (2016) won, treedt met zijn zege in de voetsporen van zijn vader Jan Kooiman. Die was in 1993 de sterkste op het meer in Oostenrijk.

Vader Kooiman wint in 1993 de Alternatieve Elfstedentocht

Mountainbikester Tauber wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Anne Tauber. De Friezin loste in de slotkilometers Iris van der Stelt en kwam eveneens alleen over de finish. De nog maar 22-jarige Tauber is mountainbikester en hoopt in 2020 aan de Spelen in Tokio deel te nemen.

De gedoodverfde winnares Lisa van der Geest, die zaterdag op de Weissensee het Open NK won, reed lange tijd voorop met Carien Kleibeuker. Het duo had ruim drieënhalve minuten voorsprong, maar de titelhoudster staakte de strijd vanwege kramp.

Tauber schrijft Alternatieve Elfstedentocht op haar naam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl