Een man uit de Amerikaanse staat Louisiana is vrijgekomen nadat hij bijna veertig jaar onterecht in de cel heeft gezeten. Malcolm Alexander (58) werd in 1979 tot levenslang veroordeeld voor verkrachting. Deze week werd de aanklacht tegen hem alsnog ingetrokken.

Alexander hoorde met een brede glimlach op zijn gezicht aan hoe de rechter zijn vrijlating verordonneerde. Zijn familieleden en vrienden die in het publiek zaten, applaudisseerden of barstten in tranen uit. Nog geen twee uur later liep Alexander als vrij man de gevangenis uit in een voorstad van New Orleans.

Hervonden bewijsmateriaal

Hij had ook na zijn veroordeling altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Dat kon echter pas worden bewezen nadat kwijtgeraakt dna-materiaal in 2013 was teruggevonden. Onderzoek wees uit dat de bewijsstukken - schaamharen die op de plaats delict waren gevonden - niet van Alexander waren.

De aanklager die de veroordeelde de afgelopen tijd bijstond, zegt dat de advocaat die Alexander in 1979 verdedigde zijn werk niet goed heeft gedaan. Daardoor werd de man destijds binnen enkele dagen veroordeeld en zat hij 38 jaar onterecht achter de tralies.

STER reclame