NOS SportAangepast

'Pijnlijke conclusie: Sotsji zou zich kunnen herhalen'

De internationale sportwereld is terug bij af in de strijd tegen doping. Vier jaar na de Winterspelen van Sotsji is het nog altijd mogelijk te manipuleren met urinestalen. Dat blijkt uit de ARD-documentaire Geheimsache Doping en dat concludeert ook de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, Herman Ram.

"Het is een pijnlijke conclusie. Als we niets doen, kan Sotsji zich herhalen."

Ram vreest voor herhaling dopingpraktijken Sotsji

Tijdens de vorige Winterspelen bleek dat het Russische antidopinglaboratorium op grote schaal gesjoemeld had met de flesjes die toen werden gebruikt. Het was mogelijk om ongemerkt verzegelde flesjes te openen en te sluiten en de inhoud te manipuleren zonder het zegel te verbreken. Zo konden vervuilde urinemonsters verwisseld worden voor schone.

'Niet honderd procent veilig'

De ARD toont in de documentaire aan dat dat vandaag de dag nog steeds mogelijk is. Dat verbaast Ram. "De Zwitserse fabrikant van de flesjes heeft een nieuwe versie op de markt gebracht. Daar werken we allemaal mee. Daarvan zijn er over de hele wereld al heel veel gebruikt. En nu komen we erachter dat ook die niet helemaal honderd procent veilig zijn."

Als Nederlandse Dopingautoriteit maakt Ram onderdeel uit van de internationale WADA-tak. Hij betwijfelt of het wereldantidopingagentschap het probleem nog voor de start van de Winterspelen in Pyeongchang, op 9 februari, kan verhelpen. "Of er voor Pyeongchang nog iets aan te doen is? Daar ben ik heel benieuwd naar."

Als optie denkt Ram aan het gebruik van camerabeelden. "Je moet in elk geval met meerdere ogen naar het materiaal gaan kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl