Het omstreden logo Indians

De Amerikaanse honkbalclub Cleveland Indians kiest aan het eind van dit seizoen een nieuw logo. De afbeelding van 'Chief Wahoo', die sinds 1947 de shirts en caps siert, wordt in de ban gedaan. De afbeelding van een breed lachende indiaan wordt door velen gezien als kwetsend, karikaturaal en racistisch.

De laatste jaren waren er bij wedstrijden in het Progressive Field-stadion in Cleveland geregeld protesten van indianen tegen de afbeelding.

Clubeigenaar Paul Dolan heeft over de kwestie uitgebreid gesproken met commissaris Rob Manfred van de Major League Baseball (MLB), het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika. Manfred steunde het protest en zei dat de MLB het clublogo "niet langer gepast vindt voor gebruik op het veld".

Een grote C

Hij juicht het dan ook toe dat er met ingang van het nieuwe honkbalseizoen in 2019 nieuwe shirts komen, vermoedelijk met de grote C die Cleveland Indians langzamerhand al vaker als clublogo gebruikt.

Dat de lachende indiaan niet onmiddellijk verdwijnt, heeft onder meer te maken met alle merchandise die de club nog op voorraad heeft. Ook speelt het eigendom van het handelsmerk een rol. Bovendien voelen veel Cleveland-supporters zich al tientallen jaren sterk verbonden met Chief Wahoo, zei clubeigenaar Dolan.

Roodhuiden

Een vergelijkbare kwestie speelt bij het American football en het ijshockey. De footballclub Washington Redskins (roodhuiden) heeft ook een indiaan in het logo, maar is ondanks protesten niet van plan die te schrappen. Ook de clubnaam niet, terwijl die ook bij veel indianen op bezwaren stuit. Datzelfde geldt voor de ijshockeyclub Chicago Blackhawks.

STER reclame