Dick Schoof
NOS NieuwsAangepast

NCTV Schoof: DDoS-aanvallen geavanceerder dan eerder

De DDoS-aanvallen op onder meer banken, de Belastingdienst en DigiD van de afgelopen dagen waren technisch geavanceerder dan eerdere aanvallen. Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ook verantwoordelijk voor digitale veiligheid.

Partijen zoals de banken moeten aanpassingen doorvoeren om op de aanvallen te reageren. "Dat kan niet meteen, maar wel relatief snel. Ze waren betrekkelijk kort uit de lucht."

Ook SNS heeft vandaag korte tijd last gehad van een DDoS-aanval. Verder werd rond 14.15 uur een poging gedaan om ook Rijkswaterstaat aan te vallen, maar die werd succesvol afgewend, laat een woordvoerder weten.

NCTV Dick Schoof: banken moeten hun procedures voortdurend wijzigen

Land, crimineel of whizzkids

Een beveiligingsbedrijf heeft in de media gezegd dat de aanvallen van computerservers in Rusland komen, maar dat kan Schoof niet bevestigen. "Daar is geen zinnig woord over te zeggen. Het is niet onze grootste zorg, ook niet van de banken. Het probleem moet worden opgelost en er moet worden gezorgd dat de verdediging up-to-date is. Het kan een land zijn, maar ook een crimineel of een groepje whizzkids. Het is veel te vroeg om daar uitspraken over te doen."

De aanvallen hoeven ook niet uit dezelfde hoek te komen. "Het kan ook zijn dat een aanval andere mensen op ideeën brengt en dat zij meeliften op de DDoS-aanvallen."

Wel vindt Schoof het belangrijk dat de daders worden opgespoord. "Dan kan er vervolgd worden en weet je wat de reden en achtergrond waren. Dan kun je je ook beter beschermen." De kans dat dat lukt, acht hij overigens klein. "Het is op het internet altijd ontzettend lastig om te constateren waar een aanval vandaan is gekomen."

Het is denkbaar dat niet alleen computers zijn gebruikt voor de aanvallen, maar ook huishoudelijke apparaten via het internet of things, zegt Schoof. Daarom is het belangrijk dat consumenten niet het fabriekswachtwoord, maar een eigen wachtwoord gebruiken. En ook verschillende wachtwoorden voor verschillende apparaten. "Daarvoor is op Europees niveau overleg nodig met fabrikanten."

Vitale sectoren

Minister Hoekstra van Financiën benadrukte vandaag dat de DDoS-aanvallen geen gevaar vormen voor het betalingsverkeer of de persoonsgegevens van klanten.

Tijdens de aanvallen zijn websites en betaaldiensten van banken weliswaar slecht bereikbaar, maar dat leidt niet tot schade aan de systemen. "De financiële sector is een van de vitale sectoren binnen de Nederlandse samenleving en heeft daarom volop onze aandacht", zei de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl