De nieuwe flesjes blijken toch niet helemaal veilig te zijn.
NOS SportAangepast

WADA waarschuwt: nieuwe dopingflesjes mogelijk niet veilig

Het wereldantidopingagentschap (WADA) onderzoekt of de nieuwe flesjes die worden gebruikt bij dopingtesten wel veilig zijn. Het dopinglaboratorium in Keulen waarschuwt dat de flesjes met de hand kunnen worden geopend na bevriezing.

Na afname van de urine- en bloedmonsters wordt het flesje verzegeld voordat het naar het laboratorium gaat. De nieuwe flesjes kunnen echter toch worden geopend zonder direct het zegel te verbreken. Daardoor zou het mogelijk kunnen zijn de inhoud te manipuleren.

In een verklaring zegt het WADA de waarschuwing serieus te nemen en indien nodig maatregelen te nemen treffen. Het agentschap lijkt daarmee te reageren op het tweede deel van de ARD-documentaire Geheimsache Doping. Daarin stelt de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt de fraudegevoeligheid van de flesjes aan de kaak.

De Zwitserse fabrikant van de flesjes (Berlinger) heeft gezegd dat bij tests van de flesjes het probleem niet naar boven is gekomen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft laten weten vertrouwen te hebben in het wereldantidopingagentschap en de eventuele maatregelen die zonodig worden getroffen.

Je moet de dop goed aandraaien

Bij het antidopinglaboratorium in Gent hebben ze al ervaring met de nieuwe flesjes sinds december vorig jaar. Volgens Peter van Eenoo, hoofd van het laboratorium, merkten ze al snel dat sommige flesjes konden worden opengedraaid.

"Bij het oude systeem klikte de dop vrij eenvoudig op het het flesje. Bij het nieuwe systeem moet je echt nauwkeurig kijken of de dop vastzit. Blijkbaar doen niet alle dopingcontroleurs dat. We hebben de fabrikant en de organisaties die de flesjes gebruiken direct geïnformeerd", aldus Van Eenoo.

In Gent hebben ze ook getest of de flesjes die zijn ingevroren ook makkelijk te openen zijn, maar volgens Van Eenoo was daar geen sprake van.

Het nieuws komt vlak voor het begin van de Winterspelen in Zuid-Korea. Na de vorige Winterspelen in Sotsji (2014) bleek dat het Russische antidopinglaboratorium op grote schaal gesjoemeld had met de flesjes die toen werden gebruikt. Het was mogelijk om ongemerkt verzegelde flesjes te openen en te sluiten en de inhoud te manipuleren zonder het zegel te verbreken.

Urine van Russische sporters die doping hadden gebruikt, werd zo verwisseld met schone urine. Later bleek dat in Sotsji een grootschalig Russisch dopingprogramma bestond. Inmiddels zijn 42 Russische wintersporters voor het leven geschorst van deelname aan de Olympische Spelen.

Pyeongchang

Het is niet bekend of de flesjes van fabrikant Berlinger op de Spelen van Pyeongchang gebruikt zullen gaan worden. Er zijn ook andere fabrikanten die dopingflesjes op de markt brengen.

WADA zegt in een verklaring dat het snapt dat deze kwestie ongerustheid en vragen met zich meebrengt. "Maar wij willen de sporters en andere betrokken partijen verzekeren dat het WADA deze kwestie grondig met Berlinger zal uitzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl