Studio Voetbal 28 januari 2018
NOS VoetbalAangepast

Geen bondscoach en geen assistent, De Boer wil herkansing in buitenland

Voor Frank de Boer kwam op 11 september van vorig jaar een einde aan een kortstondig avontuur bij Crystal Palace. Na slechts 77 dagen kreeg hij al zijn ontslag. Een nieuwe klus heeft hij nog niet, maar De Boer vermaakt zich wel, zo laat hij weten in Studio Voetbal.

"Er hebben wel een paar clubs geïnformeerd, maar er speelt op dit moment niets", aldus de 47-jarige De Boer. "Ik doe dingen die ik leuk vind en ben eindelijk fit, kan weer voetballen. Als ik ergens begin, wil ik volgend seizoen pas beginnen."

'Ik hou gewoon van Ajax'

De Boer staat na zijn teleurstellende periodes bij Internazionale en Crystal Palace open voor een nieuw avontuur in het buitenland. Hij noemt Spanje, Duitsland en ook nog Engeland als zijn mogelijke bestemmingen. Een terugkeer naar Nederland ligt volgens hem niet voor de hand.

De Boer houdt van Ajax: bij andere Nederlandse club werken zou lastig zijn

Werken bij een andere eredivisieclub dan Ajax, de club waar hij als speler opgroeide en grote successen boekte en waarmee hij als trainer vier landstitels veroverde, kan hij zich niet voorstellen. "Zeg nooit nooit, maar dat wordt heel lastig. Ik hou gewoon van Ajax. En ik wil naar het buitenland. Het is gewoon afwachten."

Een aanbod om bondscoach te worden zou Frank de Boer zeker in overweging hebben genomen. Maar dat aanbod is niet gekomen, zo laat de 112-voudig international weten. "Ik had er zeker over nagedacht, maar ik kan begrijpen dat de keuze op Ronald Koeman valt. Door omstandigheden is er weer een vacature en hij is zelf ook vrij. Logisch."

'Ben geen assistent meer'

Een eventuele rol als assistent van Koeman bij Oranje ziet De Boer vooralsnog niet zitten. "Ik denk dat ik geen assistent meer ben. Ik ben iemand die graag dingen wil beslissen en als assistent is dat niet zo."

De Boer: ben niet benaderd door KNVB

Dat Koeman de nieuwe bondscoach wordt, staat volgens journalist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad wel vast. "Dat gaat gebeuren", zegt Mossou. "Een logische, prima keuze. Er komen zes loodzware wedstrijden aan en iemand met zijn ervaring en krediet kan ons daar doorheen loodsen."

Koeman de ideale kandidaat of toch niet helemaal? "Er moet veel gebeuren in het Nederlandse voetbal en daar staat Koeman niet per se voor", zegt Mossou. "Maar de KNVB wil een driemanschap presenteren. Naast Koeman een hoofd opleiding en een technisch directeur."

'Het is vijf voor twaalf'

Mossou noemt voor de functie van hoofd jeugdopleiding Aloys Wijnker, voorheen hoofd jeugdopleiding bij AZ en nu in dienst bij de Amerikaanse voetbalbond. En voor de functie van technisch directeur zijn volgens de AD-journalist Gerard Nijkamp van PEC Zwolle en Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo in beeld.

Frank de Boer heeft geen haast

"Ik kan leven met de keuze voor Koeman", zegt ook ex-international Pierre van Hooijdonk. "De veiligste keuze, zei ik een aantal maanden geleden al. Iemand die bikkelhard kan zijn en moet zijn."

"Het is vijf voor twaalf", aldus De Boer. "We moeten nu resultaten boeken om op het volgende toernooi wel aanwezig te zijn. Er zijn genoeg talenten en laten we hopen dat die begrijpen waar het om gaat. Het Nederlandse voetbal staat op het spel. Die passie die bij FC Utrecht-Ajax te zien was, daar begint het bij. Dat hoort ook bij Oranje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl