NOS NieuwsAangepast

Donner positief versoepeling regels geboorteplaats

Minister Donner van Binnenlandse Zaken noemt het plan van CDA en PvdA voor een versoepeling van de registratie van geboorteplaatsen "sympathiek".

Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA vinden dat ouders meer vrijheid moeten krijgen bij het opgeven van de geboorteplaats van hun kind. Het CDA pleit ervoor om de woonplaats van de moeder als plaats van geboorte kan gelden.

Volgens de partijen speelt het probleem in allerlei delen van het land, zoals de Waddeneilanden, Zeeland en andere vergelegen plaatsen. Het gaat om plaatsen waar geen lokaal ziekenhuis is om te bevallen.

Identiteit

"De lokale en regionale identiteit is belangrijk en het aantal ziekenhuizen waar bevallingen worden gedaan, neemt ook steeds meer af," aldus het PvdA-Kamerlid Heijnen.

"Er is dan een grote drempel om ergens anders te bevallen," weet CDA'er Van Haersma Buma. "Er staan in je paspoort dan een geboorteplaats waar je geen band mee hebt."

Voor je leven

Het CDA wil niet dat er onwaarheden in de gemeentelijke papieren komen te staan, dus moet er de mogelijkheid komen om de woonplaats van de moeder op te nemen. "Je moet het alleen zo regelen dat voor je leven duidelijk wordt waar je vandaan komt," aldus de CDA'er.

De CDA-fractievoorzitter is vandaag op Terschelling en gaat daar zijn plan lanceren. De PvdA heeft enkele weken geleden al schriftelijke vragen over dit onderwerp gesteld aan minister Donner van Binnenlandse Zaken. "Beter goed gejat, dan slecht bedacht', twittert Heijnen vandaag.

Regeltjes

Regeringspartij VVD wacht het concrete voorstel van Donner af. "Hij kijkt er serieus naar, maar het moet wel kunnen", aldus VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert. "Het moet niet tot allerlei rare toestanden leiden, zoals meer regeltjes. Ik wacht het voorstel af."

Donner laat via een woordvoerder weten dat hij welwillend staat tegenover aanpassing van de regels. Hij gaat daarover advies vragen aan de adviescommissie voor de burgerlijke stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl