NOS Sportβ€’β€’Aangepast

Giri moet Tata-titel na tiebreak aan Carlsen laten

Giri dwingt respect af met tweede plaats

Anish Giri is er niet in geslaagd als eerste Nederlander sinds Jan Timman in 1985 het Tata-schaaktoernooi op zijn naam te schrijven. Hij dolf in Wijk aan Zee in een tiebreak het onderspit tegen wereldkampioen Magnus Carlsen, die het toernooi voor de zesde keer won.

De tiebreak was in twee blitzpartijen bekeken. De 27-jarige Carlsen won de eerste en dwong in de tweede remise af. De titel bij de 80ste editie van het Tata-toernooi ging naar Carlsen en de gecombineerde eerste en tweede prijs van 16.500 euro moest hij met Giri delen.

De tiebreak was noodzakelijk geworden, nadat de grootmeesters zondag in de slotronde beiden een halfje hadden gescoord en daardoor beiden op 9 punten waren gefinisht. Carlsen nam na krap twee uur spelen in een Spaanse partij met zwart tegen Sergei Karjakin genoegen met een remise.

"Ik dacht: laat ik nu niet iets al te geks doen. Sergei is een sterke speler", verklaarde de wereldkampioen naderhand.

Giri had eveneens zwart. Hij deed tegen Wei Yi in een Engelse partij al evenmin "iets geks" en besloot na 21 zetten tot puntendeling.

Armageddon-partij

Om uit te maken wie zich toernooiwinnaar zou mogen noemen, dienden Carlsen en Giri vervolgens twee blitzpartijen af te werken. Indien ook dat geen winnaar zou opleveren, zou worden overgegaan tot een zogeheten Armageddon-partij.

Zover kwam het evenwel niet. Giri moest zich in de blitzpartijen gewonnen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl