Timochenko maakt zijn kandidatuur bekend AFP

Oud-FARC-leider Timochenko nu presidentskandidaat

time icon Aangepast

De oud-leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC doet een gooi naar het presidentschap. Rodrigo Londoño Echeverri, beter bekend onder zijn pseudoniem Timochenko, wil een nieuw begin voor Colombia.

"Eindelijk moet de regering iets doen voor de armen", hield Timochenko zijn publiek voor in een arme wijk van Bogota. "Ik wil de regering leiden naar de geboorte van een nieuw Colombia."

Jarenlang leidde Timochenko een gewapende strijd tegen de Colombiaanse regering. Daarbij kwamen in een halve eeuw 250.000 mensen om het leven. Nog altijd staat er een Amerikaanse beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd wegens drugssmokkel.

Sinds het vredesakkoord tussen Colombia en de FARC uit 2016 probeert hij zijn rebellenleger om te vormen tot een politieke partij. Door het akkoord heeft de FARC recht op tien zetels in het parlement, maar de oud-strijders hopen er meer te krijgen. De beoogde politici moeten nog wel hun misdaden opbiechten aan een speciaal tribunaal.

Protest

Hoewel Timochenko maar een kleine kans heeft daadwerkelijk president te worden, zijn tegenstanders principieel tegen zijn gooi naar het presidentschap. De partij van oud-president Uribe, fel tegenstander van het vredesakkoord, wil protest aantekenen tegen Timochenko's kandidatuur.

De parlementsverkiezingen van maart dit jaar en die voor president van mei worden gezien als een belangrijke test voor het Colombiaanse vredesakkoord. In de jaren tachtig mislukte toenadering doordat strijders die de politiek in wilden door tegenstanders uit de weg werden geruimd. Daarop hervatte de FARC de strijd.

STER Reclame