Erlingur Richardsson, bondscoach van de handbalmannen
NOS SportAangepast

Slechte loting voor handbalmannen

De Nederlandse handballers hebben het bij de loting voor de play-offs voor het WK niet getroffen. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson moet het opnemen tegen de verliezer van de EK-finale van zondag: Spanje of Zweden.

De winnaar van de eindstrijd in Kroatië plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De verliezer stuit komende zomer in een uit- en een thuiswedstrijd op Oranje.

"We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het WK", zei Richardsson. "Als je de Mount Everest gaat beklimmen, moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn. Daar gaan wij ons nu op focussen. Het is een goed moment om ons te meten met de top. We kunnen zien hoe onze spelsystemen en filosofie werken tegen een van de beste teams van Europa. We blijven ons ontwikkelen richting het hoofddoel: het EK in 2020."

De Nederlands handbalploeg won in de kwalificatie voor het WK vijf van de zes groepswedstrijden. Oranje slechts één keer mee aan het WK, in 1961.

Titelverdediger Frankrijk en de gastlanden Denemarken en Duitsland zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK 2019 en daar komt zondag de Europees kampioen bij. In de play-offs van komende zomer strijden achttien landen om negen tickets naar het WK.

Lois Abbingh in actie

Handbalsters groepshoofd EK

De Nederlandse handbalsters hoorden zaterdag dat ze groepshoofd zijn als ze zich weten te plaatsen voor het EK van eind dit jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen ligt in de kwalificatiereeks op koers voor een plek op de Europese eindronde.

Als het lukt, speelt Oranje eerst groepswedstrijden in Montbéliard. Daarna gaan de handbalsters dan door naar Nancy.

Op het EK van 2016 verloren de handbalsters in de finale van Noorwegen, op het recente WK in Duitsland pakten ze brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl