NOS SchaatsenAangepast

Ntab leidt op NK, maar verschil met Otterspeer en Krol is miniem

Dai Dai Ntab gaat na de eerste dag bij de KPN NK sprint aan de leiding, maar Hein Otterspeer en Thomas Krol zijn na de 1.000 meter wel heel dichtbij gekomen.

Ntab won de 500 meter eerder op de dag met overmacht (34,87) en sloeg zo een groot gat met de concurrentie. Maar op de 1.000 meter verloor hij veel tijd op Hein Otterspeer en Thomas Krol. Krol won de afstand in 1.08,52 en Otterspeer werd tweede 1.08,91, terwijl Ntab 1.09,72 klokte.

Daardoor zijn de verschillen in de topdrie na de eerste dag miniem. Otterspeer heeft een achterstand van 0,03 seconde op Ntab voor de start van de 500 meter van morgen. Krol staat 0,08 seconde achter op zijn ploeggenoot Ntab.

Ook de nummer vier in het klassement, Lucas van Alphen, staat na twee sterke afstanden nog in de buurt van het podium. Van Alphen werd vierde op de 500 meter en derde op de 1.000 meter en staat op 0,25 seconde van Ntab.

Ntab: ben ik de winnaar de dag? Dan ben ik hartstikke tevreden

"Als ik de winnaar van de dag ben, dan ben ik hartstikke tevreden", zei Ntab na zijn 1.000 meter. "Ik wilde voor mezelf goede races rijden, want ik heb best zware weken achter de rug. Het OKT was natuurlijk dramatisch (Ntab werd gediskwalificeerd en miste de Spelen, red.). De enige manier om daar bovenop te komen is goed schaatsen, en daar wil ik dit toernooi voor gebruiken."

"Mijn 500 meter was eigenlijk hartstikke goed, maar het blijft voor mij moeilijk om een goede 1.000 meter te rijden. Er is niemand die er nu met kop en schouders bovenuit steekt, dus morgen wordt doorslaggevend. Ik heb er nog nooit zo goed voor gestaan na de eerste dag", aldus Ntab.

Mulder valt uit de topdrie

Michel Mulder stond na de 500 meter - die hij in 35,08 aflegde - nog tweede, maar zijn 1.000 meter was niet goed genoeg om zicht op het podium te houden. Mulder staat nu vijfde in het klassement en heeft meer dan een halve seconde achterstand op leider Ntab.

Titelverdediger Ronald Mulder doet niet mee in Heerenveen. Hij was ziek en is nog niet voldoende hersteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl