NOS SchaatsenAangepast

Bosker riant aan de leiding na eerste dag NK allround

Marcel Bosker gaat na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen riant aan de leiding. De 20-jarige schaatser van Justlease lijkt zijn eerste titel bij de senioren nauwelijks te kunnen ontgaan.

Bosker werd met 36,72 tweede op de 500 meter en sloeg daarmee meteen een gat met Jos de Vos (38,04), die vooraf als grootste concurrent werd gezien. Tijmen Snel was op de 500 meter het snelst.

Op de 5.000 meter was de nummer drie van 2017 oppermachtig: met 6.23,29 schudde hij ook de rest van zich af. Achter Bosker is de strijd om de andere podiumplekken ongemeen spannend.

Met nog minder dan twee weken voor de Olympische Spelen ontbreken op de NK alle grote namen. Oud-winnaars Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen lieten verstek gaan. Dat gold ook voor Patrick Roest.

Bosker hoopt met nationale titel zijn moeder te evenaren

Marcel Bosker was een tevreden man na zijn zege op de 5.000 meter en de voor hem verrassende tweede plek op de 500 meter. "Ik heb nu wel een heel grote voorsprong en dan moet mijn beste afstand, de 1.500 meter, nog komen. Dus mijn voorsprong zal waarschijnlijk nog wel groeien."

'Ouderwetse tijden'

Door de afwezigheid van alle grote namen is de concurrentie dan ook niet groot, erkent Bosker. "Sommige mannen rijden hier op de 5.000 meter rond de zeven minuten. Dat zijn eigenlijk ouderwetse tijden, vrouwentijden. Dat hoort niet echt op zo'n groot toernooi."

Mocht Bosker zondag de nationale titel inderdaad in de wacht slepen, dan is hij om meer dan één reden blij. "Dan hoef ik in ieder geval niet meer aan te horen dat mijn moeder iets meer heeft gewonnen dan ik." Boskers moeder, Henriët van der Meer, werd in 1989 in Den Haag Nederlands kampioen allround.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl