NOS SchaatsenAangepast

Van der Weijden stevig aan kop op NK allround

Annouk van der Weijden heeft na de eerste dag van de KPN NK allround in Heerenveen de leiding ferm in handen. De 31-jarige schaatsster schreef zowel de 500 als de 3.000 meter op haar naam.

Op de 500 meter reed ze een winnende tijd van 40,02. Daarmee was ze 0,03 sneller dan Linda de Vries. De 3.000 meter won Van der Weijden in 4.07,89 en dat was ruim twee seconden sneller dan De Vries. Melissa Wijfje staat in het algemeen klassement voorlopig op de derde plaats.

Van der Weijden kent een goed seizoen. Ze werd Nederlands kampioen massastart en plaatste zich op dat nummer én op de 5.000 meter voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. In Heerenveen lonkt de titel op de NK, waarop ze in 2016 al eens zilver pakte.

De Vries enige concurrente

Bij absentie van Ireen Wüst, die meedoet aan de KPN NK sprint, en de top-3 van 2017 (Marije Joling, Yvonne Nauta en Carlijn Achtereekte) heeft Van der Weijden alleen iets te duchten van De Vries. Zij dient op de 1.500 meter 1,08 goed te maken.

Van der Weijden: ik ben aardig op weg

Annouk van der Weijden was niet heel verbaasd dat ze na twee afstanden aan de leiding gaat. "Ik had gehoopt dat ik hier drie afstanden zou winnen. De 500, de 3.000 en de 5.000 meter zijn wel een prooi voor mij. Ik ben nu aardig op weg."

Toch rekent Van der Weijden zich nog niet rijk. "We zijn pas op de helft. Het is niet vanzelfsprekend dat ik hier zomaar even win."

Linda de Vries lijkt haar enige overgebleven concurrent voor de nationale titel. "Het wordt zeker nog wel spannend. Linda heeft een heel goede 1.500 meter in de benen. Ze heeft 1 seconde achterstand op de 1.500 meter, die kan ze terugpakken, en dan staan we weer gelijk voor de 5.000 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl