Anouar Kali en Nana Asare, beide trefzeker in 2011
NOS VoetbalAangepast

'Bizarre 6-4 tegen Ajax was de mooiste pot die ik ooit heb gespeeld'

"Je moet erbij zijn geweest om dit te geloven", stamelde commentator Frank Snoeks op zondag 6 november 2011 in De Galgenwaard. Op het moment van spreken had Nana Asare net een knullige fout van Ajax-doelman Kenneth Vermeer afgestraft en zijn ploeg op 5-3 geschoten. En daarmee was de koek nog niet op.

Het werd uiteindelijk 6-4 in een duel dat veel Amsterdammers zo snel mogelijk hebben willen vergeten. Vermeer voorop.

De inmiddels aan Club Brugge verhuurde Feyenoord-doelman, doorgaans juist geprezen vanwege zijn voetballende kwaliteiten, beleefde een desastreuze middag in het doel van Ajax. Zowel Asare (5-3) als Anouar Kali (6-4) profiteerde van een mispeer van Vermeer.

2011: FC Utrecht wint in knotsgek duel met 6-4 van Ajax

Voor Dave Bulthuis, destijds linksback bij de Utrechters, voelt de wedstrijd als de dag van gisteren. "Voor mij was dat de mooiste pot die ik ooit heb gespeeld. Echt een bizarre wedstrijd. De sfeer is intens als Utrecht tegen Ajax speelt. Het stadion bomvol, 90 minuten gas geven. Dat is puur voetbal."

De ogen van Bulthuis glinsteren als hij terugdenkt aan die middag in een kolkend stadion. "De persoonlijke fouten die daardoor ontstonden hebben we destijds afgestraft. Zij hadden wel te maken met twee vroege wissels, dat speelde hen parten."

Een van die wissels was Siem de Jong, die in de eerste minuten al uitviel met een spierblessure. "Bij mijn eerste sprint verrekte ik een spier", beaamt de middenvelder. "Ik heb de rest van de wedstrijd vanaf de kant gezien. Een hele rare wedstrijd. Ik denk niet dat ik veel van dat soort wedstrijden heb gezien dat jaar."

Siem de Jong moet in 2011 na vier minuten de strijd staken tegen FC Utrecht

Amper een kwartier daarna moest ook Toby Alderweireld de strijd staken. Opmerkelijk genoeg waren het de wissels die doel troffen.

De Russische spits Dmitri Boelikin zette Ajax twee keer op voorsprong en tussendoor trof André Ooijer doel. Dat was één van de twee doelpunten van de oud-international die dat jaar zijn profcarrière afsloot. Mét de titel, dat wel.

Lastige tegenstander

FC Utrecht was in het seizoen 2011/12 de enige club die uit en thuis wist te winnen van Ajax. Na het spektakel in De Galgenwaard won de ploeg van interim-trainer Jan Wouters ook in Amsterdam met 2-0.

Zondagmiddag half één staan de ploegen weer tegenover elkaar. De Jong is dit keer op zijn hoede. "Er is altijd een speciale, vijandige sfeer in Utrecht. Dat maakt het voor ons ook speciaal. We weten dat het een heel lastige tegenstander is, waar we niet vaak van gewonnen hebben. Dus daar praat ik ook wel over in aanloop naar de wedstrijd. Aan ons om dat nu te veranderen."

'Die 6-4 was een van de raarste wedstrijden die ik ooit heb gezien'

Bulthuis, die in de winterstop bij sc Heerenveen terugkeerde naar de eredivisie, weet wel waardoor Utrecht het Ajax lastig kan maken. "Wij bestreden Ajax in de jaren dat ik er speelde altijd met fysieke kracht. Dat is de manier om Ajax te bestrijden, je moet ze niet laten voetballen."

Hij voorspelt dan ook een zware klus voor Erik ten Hag, die als trainer van Ajax na de Klassieker direct weer zijn borst kan natmaken voor het duel met zijn oude club.

Bulthuis: "Ik weet hoe het er aan toe gaat bij deze wedstrijd. De extra krachten die er loskomen, dat is schitterend. Je voelt de adrenaline. In Utrecht is dit de wedstrijd van het jaar "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl