Politie
NOS Nieuws Regionaal nieuws

OM eist vier jaar cel en tbs voor Oosterparkmoord Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel en tbs geëist tegen een man voor een roofmoord in het Oosterpark. De Amsterdammer was 17 jaar toen hij zijn daad zou hebben gepleegd.

De verdachte zou begin maart geprobeerd hebben een 33-jarige Poolse man te beroven op een homo-ontmoetingsplaats in het park. Bij een worsteling die volgde, werd het slachtoffer neergestoken. De Pool overleed later in het ziekenhuis. In april hield de politie de Amsterdammer aan, schrijft AT5.

Hoewel het OM niet denkt dat de geaardheid meespeelde bij de roofmoord, merkte de officier van justitie wel op dat bezoekers van een homo-ontmoetingsplaats kwetsbare slachtoffers zijn. Vaak durven ze geen aangifte te doen.

Jeugdrecht

Omdat de verdachte 17 was toen hij de daad zou hebben gepleegd, stond hij vandaag voor de jeugdrechter. Als het aan het OM ligt, wordt de man als volwassene gestraft. De eis is dan ook zwaarder dan wat er binnen het jeugdrecht mogelijk is.

Volgens het OM heeft de verdachte zich eerder in het Oosterpark schuldig gemaakt aan diefstal met geweld en afpersing. Deze misdrijven speelden zich niet af op de homo-ontmoetingsplaats.

STER reclame