Trump bij zijn vertrek uit Zwitserland
NOS NieuwsAangepast

Trump in Davos: 'America first', maar samenwerking cruciaal

Op de slotbijeenkomst van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos heeft president Trump opgeroepen tot wereldwijde samenwerking zodat iedereen een welvarende en zonnige toekomst tegemoet kan zien. Hij riep de aanwezige leiders, wetenschappers en ondernemers op intensief samen te werken om dat ideaal te verwezenlijken.

Ook hield hij vast aan zijn 'America first'-politiek. Tegelijkertijd riep hij andere politieke leiders op om hun eigen land ook op de eerste plaats te zetten. Alleen als iedereen zijn eigen belang voorop stelt, zei hij, dan pakt dat voor iedereen goed uit.

'Amerika eerst betekent niet Amerika alleen'

Dat betekent ook dat in de internationale verhoudingen het ene land nooit misbruik mag maken van een ander land. Als voorbeeld noemde Trump de diefstal van industrieel eigendom en het wegsluizen van winsten door grote internationale bedrijven.

Tot slot riep Trump op tot hechte internationale samenwerking in de strijd tegen terrorisme en zogenoemde schurkenstaten. Met name noemde hij het kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl