Boijmans van Beuningen treft noodmaatregelen
Eigenlijk moet het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen nu een begin maken met een grote renovatie. Maar het geld is nog niet toegezegd. Ook moet eerst asbest worden verwijderd. Bovendien is de vergunning voor de verbouwing nog niet rond.
Het pand is volgens directeur Sjarel Ex "aan het eind van zijn Latijn." Bij RTV Rijnmond zegt hij daarover: "Het gebouw kan niet langer mee. Er is geen ander besluit te nemen dan: wegwezen!"
Afgelopen zomer constateerde de brandweer dat de brandveiligheid niet kon worden gegarandeerd.
Omdat het museum het nu nog "een jaar moet uitzingen in deze niet-museale status", heeft Ex allerlei noodmaatregelen getroffen om tussentijds de veiligheid van kunstwerken, bezoekers en medewerkers te garanderen.
Ontploffing
In de schakelkasten van het museum wordt het geregeld te warm, zegt de directeur: "We kwamen in de zomer een temperatuur tegen van 160 graden. Dat leverde ontploffingsgevaar op. Kabels corrodeerden voor onze ogen en ontvlamden bijna."
Die kabels worden wel vervangen, maar dat moet razendsnel gebeuren, binnen vier uur. Anders valt de klimaatinstallatie uit, waardoor de luchtvochtigheid verandert. En dat is schadelijk voor de eeuwenoude schilderijen.
In alle ruimtes zijn brandmelders aangebracht. Sinds november heeft het museum een eigen brandwacht in dienst, die binnen een minuut kan reageren als er ergens vlammen zijn. Die controleren de kasten met elektrische installaties ook enkele keren per dag met warmtecamera's. Daarnaast is de bezetting van de meldkamer 24/7 verdubbeld.
Ontruimen
Tevens heeft directeur Ex 37 medewerkers extra aangenomen. "Die hebben als taak om, als dat nodig is, zo snel mogelijk de kunstwerken, de bezoekers en de personeelsleden uit het pand uit 1935 te halen."
Als de elektriciteit door storing uitvalt, hebben de museummedewerkers vijf uur de tijd om het pand te ontruimen met alle daarin aanwezig kunst. Om er zeker van te zijn dat vijf uur voldoende is, is de staf het hele museum nog een keer door geweest om te onderzoeken of alle vluchtwegen vrij zijn.
Waterballet
Volgens de directeur is er geregeld sprake van een "fenomenaal waterballet" in het pand. Water komt van twee kanten het pand binnen: "Het begint met regen, maar daarna komt het grondwater. Dat gaat al jaren zo."
Uit voorzorg is alle kunst die niet direct voor een tentoonstelling nodig is, uit het depot gehaald. Ex: "Zo'n 20.000 werken zijn ondergebracht op opslagplaatsen in Nederland en België."
Sjarel Ex heeft de afgelopen maanden diverse nooddiensten en verzekeringinspecteurs van uitleners over de vloer gehad. Die wilden met eigen ogen constateren of het wel verantwoord was dat het museum openbleef.
Miljoenen
"Ik kan met de hand op het hart zeggen dat de veiligheid het komend jaar niet in het geding is." Daarvoor heeft Boijmans wel voor 5,1 miljoen moeten investeren aan voorzieningen.
In januari 2019 gaat het museum voor drie jaar dicht. De renovatie kost 110 tot 160 miljoen euro, afhankelijk van de variant die de gemeente (huisbaas en eigenaar van het pand) kiest.
Over het bedrag heeft de gemeenteraad nog geen beslissing genomen. Het college wil het besluit daarover overlaten aan de nieuwe gemeenteraad die wordt geïnstalleerd na de verkiezingen 21 maart.