Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov EPA

Berichten van Nieuwsuur en de Volkskrant over Russische hackaanvallen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gooien volgens het Kremlin "alleen maar olie op het vuur van de anti-Russische hysterie in de VS". Persvoorlichter Peskov van president Poetin wijst erop dat het nieuws niet is gebaseerd op officiële verklaringen van de inlichtingendiensten.

Gisteravond meldden Nieuwsuur en de Volkskrant dat de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD aan de Amerikaanse FBI informatie hebben verstrekt over Russische hackers die actief waren tijdens de verkiezingscampagne in de VS. Door te infiltreren in de hackersgroep 'zagen' de diensten hoe computers van de Democratische partij, het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken werden binnengedrongen.

De hackers werden aangestuurd door een Russische geheime dienst, en waren uit op beïnvloeding van de verkiezingen.

Nederlandse inlichtingendiensten betrappen Russische hackers

Woordvoerder Peskov noemt de publicaties "niet de meest eervolle handelwijze". Hij benadrukt dat Rusland geen enkele verklaring heeft ontvangen van de Nederlandse inlichtingendiensten. Hij wil er verder niets over kwijt, want het is "weinig betrouwbaar om iets te doen op basis van Nederlandse kranten".

In Den Haag hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, Ollongren en Bijleveld, gezegd trots te zijn op het werk van de inlichtingendiensten. Ze wilden niet ingaan op de inhoud van de berichtgeving, omdat het om een gevoelige operatie gaat van de inlichtingendiensten.

STER reclame