Adri Zwaanswijk, achterste rij rechts
NOS SportAangepast

Overleden korfbalpionier Adri Zwaanswijk maakte sport groter dan Nederland en België

Korfbalpionier Adri Zwaanswijk is op 88-jarige leeftijd overleden. Als speler van het Haagse HKV kwam hij elf keer uit voor het Nederlands team, maar na zijn loopbaan bewees hij pas echt zijn waarde voor de korfbalsport.

Vanaf 1962 was Zwaanswijk zestien jaar lang bondscoach van Oranje, waarna hij zich toelegde op de het internationaal op de kaart zetten van het korfbal.

Korfballen in Papoea-Nieuw-Guinea

Na zijn periode als bondscoach kreeg Zwaanswijk een reis cadeau om de korfbalsport te promoten in de wereld. "Dat heeft hij met twee handen aangepakt. Hij was een korfbalpionier", zegt Jan Sjouke van den Bos, oud-korfbalbondscoach.

In 1997 vertelde Zwaanswijk in het tv-programma Sportpaleis De Jong over zijn werk in Papoea-Nieuw-Guinea. "Ik nam zelf een bal mee, maar het andere materiaal moest ik zelf regelen. Op de markt kocht ik twee grote vismanden die ik op een paal zette. Daar legde ik een bal bij en ik ging op een stoel zitten. Als er kinderen komen, willen die maar één ding: de bal erin gooien."

Van den Bos leerde Zwaanswijk kennen toen er een groep spelers uit Papoea-Nieuw-Guinea naar Nederland kwam. "Een wedstrijd tegen hen spelen was mijn eerste internationale ervaring in de korfbalsport. Ik was twintig jaar oud."

"'Swan' had geregeld dat ze in een zaal konden spelen tegen ons, op sportschoenen. Maar ze vielen in de eerste helft telkens over hun eigen voeten. Na de rust speelden ze dus maar op blote voeten", vertelt Van den Bos.

"Hij was een innovator. De kunststofmand zoals we die nu kennen, hebben we voor een groot deel te danken aan hem. Er zijn nu zo'n zeventig landen die korfballen; toen hij begon waren dat er tien."

'Groot verlies voor de korfbalwereld'

Ook Rob Meijer, voorzitter van de korfbalbond, heeft mooie woorden over voor Zwaanswijk. "Hij was erelid van het KNKV en van de internationale federatie. Zijn overlijden betekent een groot verlies voor de korfbalwereld, die dankzij 'Swan' heel wat groter is dan alleen Nederland en België. Wij zijn hem erkentelijk voor zijn bevlogen inzet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl