ANP

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vindt dat er na 2023 standaard hogere aanvliegroutes moeten worden gebruikt bij Lelystad Airport. Ze wil dat dit een randvoorwaarde wordt bij het plan om het Nederlandse luchtruim opnieuw in te delen.

Volgens de minister heeft het weinig zin om met het grote herindelingsplan te beginnen, als dat betekent dat veel mensen vervolgens langdurig last blijven houden. Omwonenden van Lelystad Airport en mensen in de provincies Gelderland en Overijssel zouden te maken krijgen met vliegtuigen die over tientallen kilometers niet hoger vliegen dan 1800 meter.

Ze zegt dat het herverdelingsplan, dat in 2023 moet zijn afgerond, er juist toe moet leiden dat de situatie in het Nederlandse luchtruim verbetert. "Dus een van de randvoorwaarden die we meegeven is dat het ook verbetert en dat we van die laagvliegroutes dan ook af zijn."

'Grote complexiteit'

Van Nieuwenhuizen sprak vandaag in de Tweede Kamer over Lelystad Airport, dat volgens de huidige planning op 1 april 2019 geopend moet worden. Vanaf die datum zullen hier vakantievluchten vertrekken, zodat Schiphol kan worden ontlast.

De oppositie is zeer kritisch over Lelystad Airport, maar ook ChristenUnie-Kamerlid Bruins heeft nog veel vragen. Hij zei vlak na de jaarwisseling dat de opening van het vliegveld misschien maar een jaar moet worden uitgesteld, naar 1 april 2020.

Nu wees hij op een interview met topman Van Dorst van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in NRC Handelsblad van gisteren. Van Dorst zegt dat hij niet kan garanderen dat er na 2023, als het luchtruim opnieuw is ingedeeld, wel weer hoog kan worden gevlogen bij Lelystad Airport. "Nee, die toezegging doe ik niet, want de complexiteit is te groot."

De minister zei vandaag dat ze nog niet weet of de opening op 1 april 2019 kan doorgaan. Ze wacht nog op allerlei onderzoeken, waaronder een geactualiseerde milieueffectrapportage. Die heeft ze naar verwachting volgende maand en dan kan het kabinet een besluit gaan nemen.

STER reclame