AFP
NOS NieuwsAangepast

Franse vissers blokkeren Nederlandse schepen

Boze Franse vissers hebben de hele dag de havens van Calais en Boulogne-sur-Mer geblokkeerd. Ze protesteerden op die manier tegen de Nederlandse pulsvisserij. Daardoor hebben ze naar eigen zeggen grote schade geleden: "De Hollanders hebben de zee geplunderd en er is geen vis meer over", zegt Christian Dubois van het regionale visserscomité in Le Monde. De vissers eisen financiële compensatie van de Franse overheid. De blokkade werd aan het eind van de middag opgeheven.

Door de blokkade van Calais konden de veerboten naar Engeland vanochtend niet uitvaren. In de haven van Boulogne-sur-Mer lagen bovendien twee Nederlandse schepen. Zij mochten van de Fransen niet vertrekken. Tot grote verontwaardiging van Wubbo Pasterkamp, kapitein van de Teunis van Atje uit Urk. "Mijn Franse collega's mochten wel weg maar ik als Hollandse boot niet", vertelde hij in Nieuws en Co.

'Complete onzin'

"Ze gebruiken allerlei nepnieuws om die staking kracht bij te zetten. De pulsvisserij krijgt de schuld maar het draait gewoon om geld. Door het slechte weer hadden ze geen inkomsten deze maand. Ze willen gewoon overheidsgeld zien."

Pasterkamp vist op inktvis, rode mul en rode poon. "Dat is het belachelijke hiervan. Die mensen vangen heel andere soorten vis dan ik bijvoorbeeld vang. Ik zie eigenlijk het verband niet. De pulsvisserij mag hier niet eens komen. 't Is gewoon complete onzin."

AFP
Franse vissers blokkeren de toegangswegen van Boulogne-sur-Mer met brandende autobanden

De kapitein van de Teunis van Atje vertelde verder dat de Franse actievoerders autobanden in brand staken. Er hingen grote rookwolken boven de haven. Ook hielden ze de kruispunten rond de haven bezet.

Pasterkamp is ook kwaad over de financiële gevolgen van de blokkade. "Dit kost mij 1000 tot 15.000 euro per dag. Het is gewoon belachelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl