Dansende Russen in onderbroek
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op dansende Russen in onderbroek, maar ook veel navolging

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

Het is een internet-hit van jewelste in Rusland: filmpjes van mensen die dansen in hun onderbroek. Het begon allemaal met één video op YouTube.

Studenten van het Instituut voor de Burgerluchtvaart in Oeljanovsk, zo'n 800 kilometer ten oosten van Moskou, laten met alleen een onderbroek aan en hun uniformpet op dansend op het nummer Satisfaction van Benny Benassi hun studentenflat zien. Een paar uur nadat de video online was verschenen, begonnen de reacties binnen te stromen.

De eerste waren vooral negatief, of ze nu kwamen van de rector van het instituut, tv-presentatoren of politici. Mensen spraken er schande van, ze vonden het vies, vuig, provocatief, homo-erotisch, die jongens in hun onderbroeken met hun draaiende heupen en achterwerken. Vooral dat homo-erotische is een ding in Rusland.

Geblurd

Al snel klonken er geluiden om de dansende videomakers van het instituut te schoppen, zelfs om ze strafrechtelijk te vervolgen. "Hoe kunnen passagiers ooit vertrouwen op deze piloten, die zich zo schandelijk en belachelijk gedragen?", vroeg de voorzitter van de Russische pilotenorganisatie zich af in een tv-reportage.

Op het instituut worden verkeersvliegers opgeleid. "Als ze willen dansen en springen, laat ze dan naar een theateropleiding gaan." De onderbroeken van de studenten werden geblurd in de reportage.

Je kunt het vergelijken met Pussy Riot die hun schandelijke optreden uitvoerden in een kathedraal.

Rector van het Instituut voor de Burgerluchtvaart

Anderen wezen erop dat het uniform te schande werd gemaakt, dat discipline belangrijk is voor piloten en dat het instituut te kijk werd gezet. "Je kunt het vergelijken met Pussy Riot, die hun schandelijke optreden uitvoerden in een kathedraal", zei de rector van het instituut. "Dit is een kathedraal van de wetenschap."

De originele video verdween snel van YouTube, maar toen circuleerden er al tal van kopieën. Er verschenen steunvideo's, eerst druppelsgewijs, later met bakken tegelijk. Een van de eerste kwam ook uit Oeljanovsk, van studenten van de Landbouwschool. Snel volgden vrouwelijke studenten van het Technologisch Instituut in Ryzan.

Intussen bleef de stroom nieuwe video´s maar doorgaan. De redactie van de liberale, onafhankelijke krant Novaja Gazeta in Moskou deed een duit in het zakje. Verpleegsters in opleiding in Dmitrovgrad en biathlon-atleten ook. Talksow-presentator Ivan Urgant danste met zijn gasten.

Maar de hoofdprijs ging toch wel naar een stel baboesjka's in Sint-Petersburg:

Heel Rusland danst in onderbroek

Bijna 70.000 mensen hebben inmiddels een online petitie ondertekend die ertoe oproept de dansers niet van school te sturen. Zelfs de politieke stokebrand, parlementslid Vladimir Zjirinovski schoot te hulp.

Normaal gesproken bestrijdt hij alles wat ook maar een klein beetje afwijkt van de norm te vuur en te zwaard, maar nu zei hij dat het moddergooien direct moest stoppen. Er is niks mis met deze video, aldus Zjirinovski. "Ze zijn jong, ze dansen, dat doen jonge mensen."

Heeft het allemaal iets opgeleverd? De dansende studenten zijn in ieder geval niet van school gestuurd en de openbare aanklager heeft geen reden tot vervolging gezien.

Maar dat betekent niet dat heel Rusland achter de studenten van het Instituut voor de Burgerluchtvaart staat, dat homoseksualiteit ineens bespreekbaar is geworden of dat president Poetin zich angstig in het Kremlin verschuilt.

En er zijn ook nog steeds felle tegenstanders. Cadetten van de Militaire Academie in Moskou bijvoorbeeld. 'Moeten wij ons luchtruim in vredestijd aan jullie toevertrouwen?, vragen zij zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl