"Mannen houden meer van actie, denk ik", zegt Sanne Thijssen, "en vrouwen meer van schoonheid." Het is haar verklaring waarom in de paardensport de top van het springen gedomineerd wordt door mannen, terwijl de verhoudingen in de dressuur precies andersom liggen.

Vrouwelijke talenten in een 'mannensport'

De 19-jarige Thijssen en één jaar oudere Lisa Nooren hebben daar geen boodschap aan. Ze zijn de twee grootste talenten in de Nederlandse springsport en prijken dan ook op de deelnemerslijst van Jumping Amsterdam van komend weekend. Bondscoach Rob Ehrens durft zelfs te voorspellen dat ze de wereldtop zullen halen.

"Leuk om te horen", reageert Thijssen. Nooren haast zich te stellen dat ze nog wel veel moet leren, maar aan ambities ontbreekt het haar allerminst. "Mijn ultieme doel is olympisch goud." Aan lef geen gebrek. "Ik weet wat ik wil en ik doe er alles aan om dat te bereiken."

Vaders Sanne en Lisa ook springruiters

De appel valt overigens niet ver van de boom bij beide dames: ze zijn allebei dochter van een springruiter. Sanne's vader Leon Thijssen was internationaal topruiter en Lisa's vader Henk Nooren nam voor Nederland deel aan de Olympische Spelen en werd later bondscoach.

Thijssen en Nooren hopen hun visitekaartje te kunnen afgeven tijdens Jumping Amsterdam. Wellicht staat daar straks wel een Nederlandse vrouw op het podium. "Dat zou mooi zijn, hè? Ik hoop zelfs dat ik op nummer één sta. Dat is in ieder geval het doel. Of het lukt is een tweede."

STER reclame