ANP
NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen gezonder maar buffers houden nog niet over

De pensioenfondsen staan er weer iets beter voor. Maar ondanks dat de economie vorig jaar flink groeide, betekent het niet dat alle pensioenfondsen de pensioenen al kunnen verhogen.

De pensioenfondsen hebben meer rendement gehaald uit beleggingen, maar ze hebben nog altijd last van de lage rente. Dus ze zijn er nog lang niet. "Voor een aantal fondsen geldt dat de licht stijgende lijn de komende jaren verder moet doorzetten om pensioenverlagingen in de toekomst te voorkomen" zegt de Pensioenfederatie, die de belangen van miljoenen deelnemers behartigt.

Geen pensioenverhoging

De kans dat er in de nabije toekomst pensioenen gekort gaan worden bij het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, is een stuk kleiner geworden. Toch moeten deelnemers volgens het ABP er rekening mee houden dat hun pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks zullen meegroeien. In de praktijk betekent het dat de kosten van levensonderhoud de komende jaren wel zullen stijgen, maar dat de inkomsten van de gepensioneerden amper zullen toenemen.

Ook Eric Uijen van metaalfonds PME is blij met de vooruitgang maar benadrukt dat het pensioenfonds er nog niet helemaal is. "We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2020 daarom nog niet uitsluiten. Maar het resultaat van 2017 brengt ons in de goede richting."

Ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) benadrukt dat de financiële positie van het pensioenfonds komende jaren moet blijven verbeteren, wil het de verlaging van de pensioenen voorkomen.

Bouw krijgt wel meer pensioen

Het bouwfonds bpfBOUW staat er al langer iets beter voor en heeft in januari daardoor de pensioenen wél kunnen verhogen. Het pensioenfonds denkt zelfs aan een verdere verhoging van de pensioenen als de financiële gezondheid van het fonds verder verbetert.

Het is nu wachten of de fondsen hun posities verder zullen versterken. Dat hangt af van de groei van de economie en of de rente binnenkort zal stijgen. Voorlopig lijkt het erop dat de rente laag blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl