Premier Yildirim sprak zondag met leden van de Turkse pers
NOS NieuwsAangepast

Wie in Turkije tegen de oorlog is, pleegt 'terreur-propaganda'

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent Turkije

President Erdogan draaide er meteen al niet omheen: wie de straat op gaat tegen de Turkse operatie in Afrin, heeft een probleem. "Haal het niet in je hoofd. Je zult een hoge prijs betalen", zei de president bij het begin van het Turkse militaire ingrijpen in de Noord-Syrische grensregio.

Ook kritiek uiten via sociale media ligt inmiddels aan banden. Meer dan veertig journalisten, Koerdische politici en mensenrechtenactivisten zijn in de afgelopen dagen opgepakt nadat ze de operatie in Afrin veroordeelden op Twitter. De beschuldigingen lopen uiteen van het verspreiden van desinformatie en terreurpropaganda, tot het tegen elkaar opzetten van groepen in de samenleving.

'Fascistische oorlog'

Volgens de Turkse regering is de operatie in Afrin gericht tegen Koerdische terroristen. Wie daar tegen is, staat dus aan de kant van de terreur, is de redenatie. In de praktijk betekent dit dat de zuivering in Turkije ook aan deze militaire operatie niet voorbijgaat: wie het officiële narratief van de Turkse regering niet volgt, komt in de problemen.

"Racistische, fascistische oorlog! Ik ben tegen oorlog", postte Nurcan Baysal afgelopen weekend op Twitter. Het was haar reactie op het begin van het Turkse militair ingrijpen in Afrin. De Koerdische werkt als schrijfster en mensenrechtenactivist in de Zuidoostelijke Turkse stad Diyarbakir. Ze heeft een stevige mening, en is duidelijk niet bang om die te verkondigen.

Die nacht werd de voordeur van Baysal opengebroken door een arrestatieteam. Na drie dagen hechtenis werd ze vandaag vrijgelaten op voorwaarde dat ze het land niet verlaat. Er loopt nog een onderzoek naar haar. "Niets in de tweets van Baysal roept op tot geweld", schrijft Human Rights Watch in een reactie. "Ze doet juist het tegenovergestelde."

De Duitse krant Tageszeitung meldde gisteren op Twitter: "Terwijl wij dit schrijven, worden de appartementen van journalisten bestormd en doorzocht". Het ging om twee journalisten die werken voor de Turkse publicatie van de krant; Taz Gazete. Volgens de krant zijn de twee opgepakt. En waren er tegelijk invallen in de huizen van een journalist in de oostelijke stad Van en van twee journalisten in Istanbul.

De journalisten organiseerden eerder een online debat waarin activisten en politici te gast waren die zich uitspraken tegen de Turkse operatie in Afrin. Daarnaast hadden ze volgens Taz Gazete informatie gedeeld van lokale bronnen in Afrin.

Dat laatste wordt door de Turkse autoriteiten inmiddels actief geweerd. Sinds vandaag is de nieuwswebsite The Region in Turkije niet meer toegankelijk. De autoriteiten besloten maandag al de site te blokkeren. The Region is een van de weinige nieuwsbronnen met een breed lokaal netwerk in Syrië, ook in de regio Afrin. De site citeerde in de afgelopen dagen veel bronnen uit Afrin en andere Koerdische gebieden in Syrië.

Uitgangspunten voor journalisten

Eerder deze week riep premier Yildirim Turkse media op om het "nationaal belang" in het oog te houden bij verslaggeving van de operatie-Afrin. Journalisten die bij een persconferentie van de premier aanwezig waren, kregen vijftien 'uitgangspunten' uitgereikt. Waaronder de verwachting dat de operatie zou worden gepresenteerd als een strijd tegen terreur.

Daarnaast werden journalisten opgeroepen waakzaam te zijn voor kritische berichtgeving door buitenlandse media. En het advies "verklaringen van Koerdische opstandelingen of politieke groepen" niet te publiceren. Wel publiceren: de verklaringen van woordvoerders van de regering of de regeringspartij AKP. En het feit dat bij de operatie wapens van Turkse makelij worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl