#nietoo
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Eindhovens studentencorps zegt sorry voor seksistische carnavalsuitnodiging

'De wil van een vrouw doet er #nietoo', stond op de uitnodiging voor een carnavalsfeest van het dispuut Aleph, van het Eindhovens Studenten Corps. Fout, vindt het bestuur bij nader inzien. "We snappen dat we hier over de schreef zijn gegaan," schrijft het dispuut in een verklaring.

De uitnodiging voor het studentenfeest werd een paar dagen geleden op Facebook gezet en is inmiddels verwijderd. In de tekst stond onder meer:

Wij van Aleph weten natuurlijk, net als de rest, dat vrouwen tijdens carnaval geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. (...) Van groepensex tot kinderlokken, bij welk schandaal raak jij betrokken?

In de verklaring van het dispuut staat dat het niet de bedoeling was om wie dan ook te kwetsen. "We hebben een decennialange traditie van controversiële thema's bij ons carnavalsevenement, maar realiseren ons dat we dit keer te ver zijn gegaan." Ook heeft het thema volgens de verklaring niets te maken met de normen en waarden waar het dispuut voor staat.

'Dom en ongepast'

Het bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven kon er niet om lachen. "Ik ontplofte zo ongeveer", zei Jan Mengelers tegen Omroep Brabant. Hij noemde de uitnodiging dom en ongepast.

De subsidie aan het Eindhovens Studenten Corps wordt opgeschort. Het corps krijgt zo'n 14.000 euro per jaar van de universiteit.

Nu de studenten door het stof zijn gegaan, is voor de universiteit niet meteen de kous af. "Dit waait niet zomaar over. Dit gaat wel consequenties hebben", citeert Omroep Brabant een woordvoerder van de universiteit.

De studenten houden elk jaar een carnavalsfeest dat aansluit bij de actualiteit. Zo waren er afgelopen jaren feesten rond Trump en Islamitische Staat.

Advertentie via Ster.nl