Shorttrackers nu al naar het oosten, weg van alle randzaken
Het olympische programma van de shorttrackers begint pas op 10 februari. Maar de Nederlandse equipe trekt nu al naar het oosten. Om zich voor te bereiden in Japan. En om al het gedoe te ontlopen.
Want gedoe is er volop in de schaats- en shorttrackwereld. Maandag werd bekend dat langebaanschaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov en ook de Russische superster Viktor An niet naar de Spelen mogen. Rusland voelt zich danig in zijn kuif gepikt en het woord 'boycot' is al gevallen.
Niet in mega-goeden doen
Sjinkie Knegt maakt er zich niet druk om. "Ik weet verder ook niet wat ik ervan moet denken", zegt hij over de afwezigheid van een van zijn concurrenten. "Maakt mij niet zo heel veel uit. Hij is dit jaar niet in mega-goeden doen."
Maar met randzaken wil de 28-jarige kopman van de shorttrackploeg zich eigenlijk niet bezighouden, dus is hij blij dat de reis naar Pyeongchang nu al is ingezet. "Als we nu thuis zouden blijven, dan komt er zoveel op je af. En dat is niet heel handig, denk ik."
Maar waarom gaan ze eigenlijk nu al weg? "Eerst een dag of negen, tien naar Japan", legt bondscoach Jeroen Otter uit. "Dan zitten we al bijna in dezelfde tijdzone. Dat is een belangrijke reden. Maar ook de trainingslocatie in Japan is een goede. Veilige baan, goed snel ijs."
Overschaduwd
Het gedoe rondom de Russische shorttrackers zit Otter dwars. "Het is heel vervelend voor de schaatssport, dat het vlak voor de Spelen overschaduwd wordt door dit soort zaken. Het draait niet alleen om de medailles. Het gaat om de hele uitstraling van de topsport."
Vier jaar geleden veroverde Nederland een olympische medaille. Knegt pakte brons op de 1.000 meter. Achter twee Russen. Wat als die met terugwerkende kracht nog worden geschorst?
"Dan maakt het onze stelling om het beter te doen dan vorige keer ook weer wat lastiger", lacht Otter. "Nee hoor, het is bijna vier jaar geleden. Daar ben ik helemaal niet mee bezig."