NOS Nieuws

Recordaantal zonnepanelen door prijsdalingen en bewustwording

Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar sterk gegroeid. In 2017 werden 3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, een toename van bijna 60 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Good! en het bedrijf Solar Solutions.

Het onderzoeksbureau zegt dat de sterkte toename te danken is aan prijsdalingen en bewustwording onder consumenten en bedrijven. Ook een subsidieregeling voor bedrijven droeg bij aan de groei.

12 miljoen zonnepanelen

In totaal liggen er in Nederland 12 miljoen zonnepanelen, die samen goed zijn voor een piekvermogen van 3000 megawatt. Dat is 2,2 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.

"De zonne-energiesector ontwikkelt zich snel, maar we zijn nog steeds een van de minst duurzame landen in de EU", zegt directeur van het onderzoeksbureau Rolf Heynen. "Dat betekent dat er voor zonne-energie nog veel ruimte voor groei is."

Bij meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens liggen zonnepanelen op het dak. Bij de huizen waar het afgelopen jaar zonnepanelen werden aangelegd, werden gemiddeld twaalf zonnepanelen per huis geplaatst. Dit aantal dekt volgens het rapport 80 procent van het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden en kost in totaal zo'n 4300 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl